Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΓΚΡΕΜΟΥ

0

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα υγειονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που υφίστανται οι άνθρωποι και γενικά ο παραγωγικός κόσμος του Νομού μας, ήρθε και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της δενδροκομικής παραγωγής του Νομού να ολοκληρώσει την εικόνα καταστροφής αυτής της χρονιάς, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της περιοχής και για την δυνατότητα επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας.

Ο Ν. Πέλλας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς – παραγωγικούς γεωργικούς νομούς της χώρας. Με τεράστια συμβολή στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, τόσο νωπών όσο και μεταποιημένων. Με πολλές και μεγάλες μεταποιητικές μονάδες και μονάδες τυποποίησης φρούτων (κονσερβοποιία, συσκευαστήρια κ.α.) και με ένα πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας γύρω από αυτές, εκτός από την εισαγωγή συναλλάγματος και την συνεισφορά τους στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέρουν σημαντικά μέσω της μόνιμης και εποχικής απασχόλησης, στο ετήσιο οικονομικό εισόδημα χιλιάδων οικογενειών του Νομού.

Ένας ολόκληρος κόσμος στηρίζεται γύρω από αυτή τη δραστηριότητα. Εμπορικά καταστήματα, εστίαση, αγορά καυσίμων, μεταφορικές εταιρίες, εργοστάσια παραγωγής υλικών συσκευασίας και τόσα άλλα, όλα στενά συνδεδεμένα με το αγροτικό εισόδημα που προέρχεται από την δενδροκομία της περιοχής.

Όλα αυτά φέτος δεν θα υπάρχουν. Μετά από τρία συνεχόμενα κύματα ψύχους που από τις αρχές Μαρτίου έχουν προσβάλλει την περιοχή, με τελευταίο και πιο καθοριστικό τον παγετό στις 7-10 Απριλίου, με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν όπως αυτές καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών κλωβών που διαθέτει η εταιρία μας σε όλη την έκταση του Νομού, περισσότερο από το 80 % της δενδροκομικής παραγωγής έχει καταστραφεί, με πιθανότητες το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, μήλα, όλα τα φρούτα της περιοχής που τόσα χρόνια με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αποτελούν το ανεκτίμητο κεφάλαιο του Νομού, θα είναι φέτος δυσεύρετα.

Βιομηχανίες κονσερβοποίηση, συσκευαστήρια και μεταποιητικές μονάδες, πληροφορούμαστε ότι είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας (ανεργία, lockdown, οικονομική ύφεση κ.α.) απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του Νομού, αν δεν παρθούν ΑΜΕΣΑ τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη των παραγωγών αλλά και όλων των παραγωγικών κλάδων που πλήττονται έμμεσα.

ΑΜΕΣΑ, ΟΛΟΙ, θεσμικοί και μη παράγοντες του Νομού, Βουλευτές, Δήμοι, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συνδικαλιστικοί, Συλλογικοί και Πολιτικοί φορείς, πρέπει να κινητοποιηθούν. Με παρεμβάσεις σε Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαζικά Μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και μη, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης πρέπει να κάνουν γνωστή την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Νομός, μας έχει όλους ανάγκη ανεξάρτητα από πολιτικές ή κάθε είδους σκοπιμότητες.

Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι να καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ανακάμψουν γρήγορα για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν και να παράγουν την επόμενη χρονιά.

Έχοντας συναίσθηση της κρισιμότητας των καταστάσεων και της ευθύνης που απορρέει από την σημαντική θέση της Εταιρίας μας, εδώ και πάνω από 25 χρόνια στην υποστήριξη και ανάδειξη των γεωργικών προϊόντων της περιοχής, καλούμε όλους τους Φορείς σε μια κοινή προσπάθεια για την ευημερία αυτού του τόπου.

Εκ μέρους του
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μοναστηρίδης Δημήτριος
Διευθύνων Σύμβουλος

Επεμβάσεις για αύξηση και ομοιομορφία έκπτυξης οφθαλμών στα οπωροφόρα δέντρα

0

Επεμβάσεις για αύξηση και ομοιομορφία έκπτυξης οφθαλμών στα οπωροφόρα δέντρα.

Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό να γίνει η αντίστοιχη εφαρμογή χωρίς να αποκλείεται και συνδυασμός των παρακάτω εφαρμογών, χωρίς κανένα κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

7-10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΚΠΤΥΞΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Εφαρμογή με Bud Power 10 lt/tn επιτυγχάνουμε καλύτερο ποσοστό έκπτυξης οφθαλμών ομοιόμορφη και καλύτερη ανθοφορία.

10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

Εφαρμογή Bud Power 5 lt/tn κι επιτυγχάνουμε πιο συγκεντρωμένη κι ομοιόμορφη άνθιση.

*Στις εφαρμογές αυτές απαραίτητη προυπόθεση είναι η καλή διαβροχή της ψεκαζόμενης επιφάνειας.

 

 

Τα προϊόντα Stoller στο Βαμβάκι κράτησαν τον πήχη ψηλά

0

Το 2020 έκρυβε πολλές εκπλήξεις για την καλλιέργεια του βαμβακιού στην Ελλάδα, δυσάρεστες τις περισσότερες φορές.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί γεωπόνοι και καλλιεργητές εμπιστεύθηκαν και ενσωμάτωσαν στις καλλιεργητικές τους τακτικές προγράμματα με προϊόντα Stoller.

Προίοντα μοναδικά τα οποία παρεμβαίνουν στη φυσιολογία των φυτών και ειδικότερα στην αντιμετώπιση καταστάσεων καταπόνισης που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων.

Η φετινή χρονιά ήταν αυτή όπου τα προϊόντα Stoller και τα προγράμματα διαχείρισης της καλλιέργειας με αυτά, ανέδειξαν την ποιοτική υπεροχή τους διατηρώντας τις αποδόσεις σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της κάθε περιοχής.

Η πολυετής εμπειρία της Novagreen με το τεχνικό της τμήμα σε συνεργασία με την OraServices στην Ελλάδα έχουν αναπτύξει προγράμματα διαχείρισης της καλλιέργειας όπου η διαφορά στην απόδοση επιβεβαιώνει την αξία των προϊόντων ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών.

Παρακάτω ακολουθούν αποτελέσματα της φετινής χρονιάς από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Κεράσι και Υγεία

0

Το έντονο χρώμα και η ιδιαίτερη γεύση του κερασιού προσέλκυσε τους Ρωμαίους, τους Έλληνες αλλά και τους Κινέζους ευγενείς της αρχαιότητας. Κουκούτσια από κεράσια έχουν βρεθεί σε σπήλαια της προϊστορικής εποχής. Η κερασιά φαίνεται ότι κατάγεται από την ανατολική Ευρώπη και δυτική Ασία. Τα αυθεντικά άγρια γλυκά κεράσια εντοπίστηκαν στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα κοντά στον Εύξεινο Πόντο, στην πόλη της Κερασούντας, από όπου πήραν και το όνομά τους. Υπάρχουν γύρω στα 150 είδη κερασιού, αλλά τα δύο πιο σημαντικά, όσον αφορά την παραγωγή φρούτων, είναι το γλυκό κεράσι-Prunus avium και το βύσσινο-Prunus cerasus.

Η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση σε παραγωγή κερασιών παγκοσμίως, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα παράγονται 90.000 τόννοι ανά έτος σε πολλές περιοχές, όπως στην Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά και σε άλλα μέρη της βόρειας Ελλάδας και θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει τη σημαντική θρεπτική αξία αυτού του φρούτου, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε άλλα ωφέλιμα για την υγεία συστατικά.

Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του κερασιού οφείλεται στις ανθοκυανίνες, έγχρωμες ενώσεις της ομάδας των φλαβονοειδών με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο είναι αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που περιέχονται στον καρπό του κερασιού. Η δράση τους είναι σημαντική στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες ευθύνονται για τη διαδικασία της γήρανσης, καθώς και για την ανάπτυξη διαφόρων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος. Επιπλέον, τα κεράσια είναι πλούσια σε μελατονίνη, η οποία συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος και ανακουφίζει από αϋπνία και πονοκεφάλους. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κεράσια προστατεύουν επίσης από βακτηριακές, ιογενείς και μυκητιασικές λοιμώξεις, αλλά και από την κοινή γρίπη και τα κρυολογήματα.

Τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή που περιέχονται στα κεράσια είναι πολύ ευεργετικά για την ενίσχυση και διατήρηση της μνήμης. Προστατεύουν το νευρικό σύστημα από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία, συμβάλλοντας στη θεραπεία νευρικών διαταραχών, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή το υπερβολικό άγχος.

Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ενώ περιέχει β-καροτένιο, βιταμίνη A, Ε, Β6, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη. Αποτελεί, επίσης, σημαντική πηγή καλίου, το οποίο ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση, τη σωστή λειτουργία των νεφρών και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αποτελεί γευστικό, ιδανικό σνακ για μία ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι κεράσια περιέχει περίπου 90 θερμίδες, 22 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια  φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνων και προσφέρει περίπου το 12, 15 και 16 % της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C, αντίστοιχα.

Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικών οξέων και φυτικών ινών. Ακόμα, λόγω των ιχνοστοιχείων που περιέχουν δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, την αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Κάποια από αυτά είναι ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγγάνιο.

Τέλος, χάρη στα υψηλά επίπεδα φυτοστερολών που διαθέτουν, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κλαδοσπόριο ροδακινιάς

0

Είναι ασθένεια που προσβάλλει στη χώρα μας τα πυρηνόκαρπα, εκτός από την κερασιά. Ονομάζεται αλλιώς και «φουζικλάδιο των πυρηνοκάρπων». Είναι παράσιτο αδυναμίας μπορούμε να πούμε και τις περισσότερες χρονιές δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα οικονομικής σημασίας. Ευνοείται από υψηλή θερμοκρασία, βροχοπτώσεις και είναι πιο συχνή σε αρδευόμενους οπωρώνες.

Αν και προσβάλλει φύλλα και βλαστούς τα συμπτώματα είναι εμφανή στους καρπούς. Αυτά είναι μικρές επιφανειακές κυκλικές πρασινολαδί κηλίδες διαμέτρου μέχρι 5 mm. Αργότερα γίνονται μαύρες με βελούδινη υφή λόγω των κονιδιοφόρων που αναπτύσσονται. Σε σοβαρές προσβολές μπορεί να προκληθούν σχισμές επιδερμίδας και σάρκας καρπών. Τα συμπτώματα είναι συχνότερα στο ανώτερο ήμισυ των καρπών στο τμήμα κοντά στον ποδίσκο. Στα φύλλα οι κηλίδες βρίσκονται στο κάτω μέρος του ελάσματος με διάμετρο μέχρι 1 εκ. Σε έντονες προσβολές μπορεί να εμφανιστεί πρόωρη φυλλόπτωση. Σε νεαρούς τρυφερούς βλαστούς σχηματίζονται υδατώδεις κηλίδες κυκλικές η ελλειψοειδείς που γίνονται καστανές.

Αίτιο – Συνθήκες ανάπτυξης

Παθογόνο αίτιο της ασθένειας είναι ο μύκητας Venturia carpophila με ατελή μορφή το Cladosporium carpophilum. Σχηματίζει στις κηλίδες κοντούς όρθιους πολυκύτταρους κονιδιοφόρους διαστάσεων 4,5-5Χ46-65 μm. Τα κονίδια σχηματίζονται στα άκρα των κονιδιοφόρων μεμονωμένα ή σε αλυσίδες Ο μύκητας διαχειμάζει ως μυκήλιο στις κηλίδες των βλαστών πάνω στις οποίες σχηματίζονται την άνοιξη τα κονίδια για τις πρωτογενείς μολύνσεις. Η μέγιστη ανάπτυξη γίνεται με υγρό καιρό και σε θερμοκρασία 18-24οC. Τα κονίδια μεταφέρονται με βροχή κι αέρα. Ο χρόνος επώασης στους καρπούς είναι 40 έως 70 μέρες. Οι καρποί είναι ευπαθείς μέχρι και τη συγκομιδή. Στα φύλλα ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από 25-45 μέρες, ενώ στους βλαστούς περίπου 25 μέρες. Ο ρόλος της τέλειας (ασκοσποριακής) μορφής στην επιδημιολογία δεν είναι γνωστός. Η ασθένεια του κλαδοσπορίου είναι συχνότερη και πιο έντονη σε οπωρώνες εγκατεστημένους σε χαμηλές, υγρές και κακώς αεριζόμενες περιοχές.

Αντιμετώπιση της ασθένειας

Συνήθως οι ψεκασμοί έναντι άλλων μυκητολογικών ασθενειών όπως της μονίλιας και του κορύνεου αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά κι αυτόν τον μύκητα. Παρόλα αυτά σε περιοχές με ιστορικό προσβολών είναι απαραίτητη η προστασία κυρίως το διάστημα 2 έως 6 εβδομάδες μετά την απόσπαση κάλυκα. Συνήθως χρησιμοποιούνται τα μυκητοκτόνα βρέξιμο θείο, captan, trifloxystrobin (Flint), dithianon (Delan), difenoconazole (Score), pyraclostrobin (Insignia), fluxapyroxad (Sercadis) κ.α.

Σπαράγγι και Υγεία

0

Θωρακίστε τον οργανισμό σας τοποθετώντας το σπαράγγι στην καθημερινή σας διατροφή!

 

Η ιστορία του σπαραγγιού και η σύνδεση του με την ανθρώπινη διατροφή μας πηγαίνει στην αρχαιότητα καθώς υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση του στην αρχαία Ελλάδα ως διατροφή και φαρμακευτικό. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως εκλεκτή τροφή με την ονομασία «βλαστάρι». Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν επίσης ως τροφή και φαρμακευτικό, συγκεκριμένα ο Cato (200 π.Χ.) περιγράφει μέθοδο καλλιέργειας όμοια με σημερινή.

 

Αυτή τη περίοδο του έτους η καλλιέργεια του σπαραγγιού βρίσκεται σε συγκομιδή και μπορούμε να βρούμε το προϊόν φρέσκο, μην ξεχνάτε άλλωστε πως όσο πιο φρέσκο και στην εποχή του καταναλώνουμε κάτι, τόσο περισσότερο χαρίζουμε στον οργανισμό μας τα οφέλη από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά.

 

 

 

 

Το σπαράγγι θεωρείται υπερτροφή και η κατανάλωση του δίνει εκτός απο γεύση σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ένα φλιτζάνι σπαράγγια μας δίνει μόνο 27 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου λίπος. Για αυτό και θεωρείται ιδανική τροφή για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν δίαιτα.

Η ίδια ποσότητα μας βοηθάει να καλύψουμε το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, το 17% σε φολικό οξύ και το 13% σε βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική δράση των σπαραγγιών είναι πολύ ισχυρή, τόσο που να τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά.

 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού

 

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να έχουν κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του περιέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο και είναι πλούσια σε πρωτείνες.

Η βιταμίνη Α μας ωφελεί στην όραση, ενώ η C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, διατηρεί υγιή το δέρμα και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση κρυολογήματος. 

Ακόμη η βιταμίνη Ε ενισχύει και αυτή το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προφυλάσσει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος (σε αιμορραγίες) και βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου συνεπώς και στην καλή υγεία των οστών. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ!

 

Το Φολικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA,επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, της εμφάνισης καρκίνου και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, συγκεκριμένα μόλις 4 σπαράγγια έχουν περιεκτικότητα σε φολικό οξύ 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, είναι απαραίτητο για τις γυναίκες σκοπεύουν να εγκυμονήσουν καθώς όπως αναφέρεται σε έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine το φολικό οξύ μείωσε το ρίσκο των πρώιμων γεννών κατά 50%.

Πέραν των απαραίτητων για τον οργανισμό μας βιταμινών τους, τα σπαράγγια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που κάνουν καλό στην εντερική υγεία και βοηθούν στη δίαιτα, όπως και πηγή χρωμίου το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.

 

Φτιάχνει τη διάθεση!

 

Τα υψηλά επίπεδα του σπαραγγιού σε τρυπτοφάνη καθώς και σε Β9 είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλή διάθεση και με την ερωτική επιθυμία. Ερευνητές συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα των συστατικών αυτών καθώς και της βιταμίνης Β12 με ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη.

 

 

 

Έχουν διουρητική δράση!

 

Λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγγίνη, τα σπαράγγια δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό μας να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο. Η ιδιότητά τους αυτή είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

 

Βοηθούν τον οργανισμό μετά από κατανάλωση αλκοόλ!

 

Τα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα σπαράγγια έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος, να διασπούν το αλκοόλ και να προλαμβάνουν τα συμπτώματα μέθης.

 

Το σπαράγγι σήμερα

Το σπαράγγι καλλιεργείται στην Ελλάδα ωστόσο οι Έλληνες καταναλωτές δεν του έχουν δώσει ακόμα τη θέση που του αρμόζει στην εγχώρια αγορά , με αποτέλεσμα το 90% της παραγωγής να εξάγεται. Αδικαιολόγητο αν αναλογιστεί κανείς τη γεύση, τις ευεργετικές του ιδιότητες και την ποιότητα του, ανήκει επίσης στα πιο καθαρά γεωργικά προϊόντα από άποψη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων! Ίσως η τιμή του είναι περιοριστικός παράγοντας αλλά σε σχέση με τα οφέλη του αξίζει, επίσης μετά την περίοδο των εξαγωγών μπορεί κανείς να το προμηθευτεί σε πολύ προσιτές τιμές.
Οφείλουμε να φέρουμε στο ελληνικό τραπέζι το σπαράγγι να στηρίξουμε τον Έλληνα σπαραγγοπαραγωγό, να στηρίξουμε το ελληνικό σπαράγγι, να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα!

Ωίδιο Ροδακινιάς

0

ΩΙΔΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Στην Ελλάδα προβλήματα από το ωίδιο συνήθως παρατηρούνται σε ροδακινιά και βερυκοκιά με κύρια συμπτώματα καχεκτική ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή. Οι καρποί λόγω μικρού μεγέθους και κακής εμφάνισης υποβαθμίζονται, ενώ σοβαρές είναι και οι προσβολές δενδρυλλίων σε φυτώρια λόγω κακού αερισμού και σκίασης.

Η ασθένεια προσβάλλει φύλλα τρυφερού βλαστούς, άνθη οφθαλμούς και καρπούς. Παρατηρείται χλώρωση σε διαφορετικούς  βαθμούς και τέλος σε προχωρημένο στάδιο νεκρώσεις. Κύριο χαρακτηριστικό είναι σε όλες τις περιπτώσεις η εμφάνιση ενός τεφρόλευκου αλευρώδους επιχρίσματος που είναι το μυκήλιο του μύκητα.

Τα νεαρά φύλλα παρουσιάζουν κατσάρωμα και παραμόρφωση. Οι τρυφεροί βλαστοί παρουσιάζουν καχεκτική ανάπτυξη, κάμψη κορυφής και ξηράνσεις. Σε καρπούς σχηματίζονται υπόλευκες κυκλικές κηλίδες που καλύπτουν μεγάλο μέρος αυτών. Στις θέσεις αυτές ο καρπός γίνεται ερυθρωπός κι αργότερα καστανός, ενώ οι επιφανειακοί ιστοί γίνονται δερματώδεις με μικρές διογκώσεις ή σχισμές.

Το ωίδιο της ροδακινιάς οφείλεται στο μύκητα Sphaerotheca pannosa Ο ίδιος μύκητας προσβάλλει την τρανταφυλλιά και την αμυγδαλιά. Σχηματίζει κονίδια σε αλυσίδες επί μακριών κονιδιοφόρων. Ο μύκητας διαχειμάζει ως  μυκήλιο στους οφθαλμούς και σε ήπιους χειμώνες στους βλαστούς και στους κλαδίσκους. Τα σχηματιζόμενα κονίδια αποτελούν τα κύρια μολύσματα για τις μολύνσεις των τρυφερών οργάνων και μεταφέρονται με τον άνεμο. Έχουν άριστη θερμοκρασία βλάστησης 21-270C ενώ δεν βλαστάνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 36 0C. Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και ηλιοφάνεια και είναι σοβαρή σε νεαρά δέντρα και σε όψιμες ποικιλίες.

Αντιμετώπιση : Συνήθως διενεργούνται εφαρμογές χημικών μυκητοκτόνων πολύ αποτελεσματικών για την ασθένεια στα ακόλουθα στάδια :

Στην πτώση πετάλων

Στην απόσπαση κάλυκα (10-15 μέρες από την προηγούμενη) και

Στο στάδιο του καρπιδίου περίπου 20 μέρες αργότερα.

Εννοείται πως σε περιοχές και οπωρώνες που η ασθένεια αποτελεί συχνό και μεγάλο πρόβλημα οι εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα συνεχίζονται ανά 12-15 μέρες, μέχρι το τέλος ανάπτυξης των βλαστών, περίπου μέσα καλοκαιριού. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικές κατάλληλες δραστικές για την καταπολέμηση του ωιδίου στη ροδακινιά που ανήκουν στην ομάδα των τριαζολών, στρομπιλουρινών και καρβοξαμιδίων (SDHIs) και είναι οι περισσότερες διασυστηματικές.

Bupirimate (Nimrod), tebuconazole (Folicur, Password κ.α.), myclobutanil (Systhane), penconazole (Τοπάς) flutriafol (Impact), fluxapyroxad (Sercadis), fenbuconazole (Indar, Karamat), boscalid/pyraclostrobin (Signum), trifloxystrobin (Flint), fluopyram (Luna Experience), cyflufenamid (Cyflamid), θείο κ.α.

Αντιμετώπιση αφίδων Myzus persicae στη ροδακινιά

0

Αντιμετώπιση αφίδων Myzus persicae στη ροδακινιά

Η αφίδα αυτή είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος με ξενιστές πάνω από 400 είδη φυτών. Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος. Την περίοδο του χειμώνα διαχειμάζει ως χειμερινό αβγό στο φλοιό των κύριων ξενιστών (ροδακινιάς) ή στους οφθαλμούς αυτών. Στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης από τα αβγά βγαίνουν άπτερα παρθενογεννετικά θηλυκά άτομα τα λεγόμενα θεμελιωτικά. Ακολουθούν 2 γενεές στη ροδακινιά και μετά πτερωτά άτομα μεταναστεύουν σε ποώδη φυτά όπου εκεί η μια παρθενογεννετική γενεά διαδέχεται την άλλη. Το φθινόπωρο σε αυτούς τους ξενιστές παράγονται πτερωτά θηλυκά άτομα τα οποία μεταναστεύουν πάλι στη ροδακινιά ή τα άλλα πυρηνόκαρπα. Εκεί γεννούν θηλυκά τα οποία συζεύγνυται με τα αρσενικά κι έπειτα γεννούν τα χειμερινά αβγά.

Κύριο μέλημα των παραγωγών θα πρέπει να είναι η διατήρηση στον οπωρώνα των πολλών αποτελεσματικών φυσικών εχθρών ώστε να μη χρειάζεται εφαρμογή εντομοκτόνων. Για αυτό και συστήνεται η χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων εναντίον των άλλων εντόμων εχθρών των δέντρων, αλλά κι εναντίον των αφίδων στη διάρκεια της περιόδου. Θεμελιώδης αρχή για την επιτυχή καταπολέμηση της Myzus persicae αποτελούν οι προανθικές εφαρμογές κατάλληλων αφιδοκτόνων σε συνδυασμό με παραφινέλαια ή ορυκτέλαια που γίνονται στο στάδιο του ροζ μπουμπουκιού.

Υπενθυμίζεται πως τα εγκεκριμένα για τη ροδακινιά εντομοκτόνα που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την άνθιση είναι τα flonicamid (Teppeki), acetamiprid (Profil SG και SL), sulfoxaflor (Closer), thiacloprid (Calypso) . Αργότερα περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου και σε περιπτώσεις αποτυχίας καταπολέμησης ή σε εξάρσεις πληθυσμών αφίδων μπορεί να εφαρμοστεί επιπρόσθετα και το spirotetramat (Movento).

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ NOVAGREEN ΣΤΗΝ AGROTICA 2020

0

Στα πλαίσια της AGROTICA 2020 το τεχνικό τμήμα της NovaGreen παρουσίασε στο περίπτερο της ORA services , προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων σε οπωροφόρα δένδρα με προιόντα Stoller. Πιο συγκεκριμένα αφορούσαν την μειωμένη ένταση χρωματισμού σε ποικιλίες κόκκινων μήλων (Γαβριηλίδης Σπύρος, Διευθυντής Τεχνικού τμήματος NovaGreen) και βελτίωση καρπόδεσης , ποιότητας αλλα και αύξησης της παραγωγής σε κεράσια (Γκουδέρης Δημήτρης , Τεχνικό τμήμα NovaGreen)

Εξώασκος

0

Εξώασκος:

Είναι ασθένεια που προκαλείται από διάφορα είδη του γένους Taphrina και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση έντονης υπερπλασίας και παραμόρφωσης των τρυφερών φύλλων ή άλλων υπέργειων μερών του δένδρου. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η έντονη φυλλόπτωση, η εξασθένηση των δένδρων και η μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής. Είναι γνωστή ως «καρούλιασμα φύλλου» (leaf curl). Στην Ελλάδα συχνότεροι και σοβαρότεροι είναι οι εξώασκοι της ροδακινιάς κι αμυγδαλιάς. Σπανιότερα παρατηρείται στη δαμασκηνιά και προσβάλλει κυρίως καρπούς.

Συμπτώματα:

Στη ροδακινιά και την αμυγδαλιά τα συμπτώματα στα φύλλα είναι εμφανή νωρίς την άνοιξη συνήθως σε ένα μήνα από την πλήρη άνθιση (Απρίλιος). Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν ανώμαλη πάχυνση του ελάσματος υπερπλασία των ιστών κατσάρωμα και παραμόρφωση. Αρχικά χρώματος υπέρυθρο ή ιώδες κι έπειτα γίνονται ερυθροκίτρινα κιτρινοσταχτί. Εκεί ο μύκητας παράγει τις καρποφορίες του (ασκοσπόρια). Τελικά τα φύλλα μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν αργότερα. Μετά την από έντονη φυλλόπτωση το δέντρο σχηματίζει αργότερα νέο, υγιές φύλλωμα. Η δημιουργία νέας βλάστησης οδηγεί σε εξασθένηση των δέντρων και σοβαρή καρπόπτωση. Επίσης, αλλά σπανιότερα, προσβάλλονται άνθη, νεαροί καρποί και τρυφεροί βλαστοί.

Αίτια και συνθήκες ανάπτυξης:

Ο εξώασκος οφείλεται στους ασκομύκτες Taphrinales του γένους Taphrina . Ο Taphrina deformans προσβάλλει ροδακινιά αμυγδαλιά και μηλοροδακινιά, ο Taphrina pruni προσβάλλει τη δαμασκηνιά, ο T. cerasi την κερασιά και ο T. Armeniacae στη χώρα μας τη βερυκοκιά.
Ο εξώασκος της ροδακινιάς αναπτύσσεται κάτω από την εφυμενίδα μεταξύ παρεγχύματος και επιδερμικών κυττάρων προκαλώντας υπερπλασία και υπερτροφία κυττάρων με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. (Βλ εικόνα). Το μυκήλιο που αναπτύσσεται παράγει ασκούς οι οποίοι μετά από πίεση διαρρηγνύον την εφυμενίδα κι εμφανίζονται στην επιφάνεια του ελάσματος του φύλλου. Οι ασκοί αυτοί είναι ροπαλοειδείς και περιέχουν 4-8 υαλώδη, ωοειδή, μονοκύτταρα ασκοσπόρια. Τα ασκοσπόρια συχνά, πριν απελευθερωθούν, παράγουν μέσα στον ασκό με εκβλάστηση μικρά βλαστοσπόρια. Αυτό μπορεί να γίνει και και μετά την απελευθέρωση των ασκοσπορίων. Τα βλαστοσπόρια αυτά (γνωστά ως κονίδια) μπορούν ξαναβλαστάνοντας να δώσουν μυκήλιο ή να παράγουν πάλι βλαστοσπόρια

.

Ο μύκητας του εξώασκου διαχειμάζει κυρίως με τα βλαστοσπόρια σπανιότερα με τα σκοσπόρια, τα οποία αφού ελευθερωθούν από τους ασκούς διασπείρονται στο δέντρο και διατηρούνται στα λέπια των οφθαλμών ή σε πτυχώσεις του φλοιού. Είναι πολύ ανθεκτικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μπορούν να επιβιώσουν για πάνω από 2 χρόνια. Τα βλαστοσπόρια αποτελούν κυρίως τα μολύσματα της επόμενης άνοιξης. Με υγρό και βροχερό καιρό την άνοιξη τα βλαστοσπόρια μεταφέρονται στις ευπαθείς επιφάνειες των εκπτυσσόμενων φύλλων, βλαστάνουν και τις μολύνουν. Η είσοδος του μύκητα γίνεται με απευθείας διάτρηση της εφυμενίδας ή από τα στόματα. Οι μολύνσεις γίνονται αμέσως μετά την έκπτυξη των οφθαλμών. Όλα τα φυτικά μέρη καθίστανται ανθεκτικά στις προσβολές καθώς γίνονται μεγαλύτερης ηλικίας. Το παθογόνο έχει συνήθως μία ή σπανιότερα δύο γενιές το έτος. Η ασθένεια ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία. Ο μύκητας μολύνει εύκολα τους ιστούς σε Τ=10-20°C, αλλά με δυσκολία σε θερμοκρασία μικρότερη από 7°C

.

Αντιμετώπιση:

Γενικά είναι εύκολη και βασίζεται στην εφαρμογή ενός μόνο ψεκασμού για την καταστροφή των μολυσμάτων κατά τη διάρκεια ληθάργου των δέντρων. Ο ψεκασμός αυτός μπορεί να γίνει το φθινόπωρο μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα. Άλλα φυτοπροστατευτικά που χρησιμοποιούνται λίγο πριν τη διόγκωση των βλαστοφόρων οφθαλμών είναι τα ziram, captan, dodine (Syllit 544 SC). Μετά την είσοδο του παθογόνου στους φυτικούς ιστούς η καταπολέμηση της ασθένειας είναι αδύνατη. Συνιστάται ακόμη αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Τέλος σε προσβεβλημένα δέντρα συνιστάται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων, συχνά ποτίσματα κι αραίωμα καρπών ανάλογα με φύλλωμα των φυτών.

Επεμβάσεις για σπάσιμο ληθάργου και αύξηση ποσοστού έκπτυξης οφθαλμών στα οπωροφόρα δέντρα

0

Επεμβάσεις για σπάσιμο ληθάργου και αύξηση ποσοστού έκπτυξης οφθαλμών στα οπωροφόρα δέντρα.

Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό να γίνει η αντίστοιχη εφαρμογή χωρίς να αποκλείεται και συνδυασμός των παρακάτω εφαρμογών, χωρίς κανένα κίνδυνο φυτοτοξικότητας

30 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΚΠΤΥΞΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Bioforge 200 cc/στρ με ριζοπότισμα και 5-7 μέρες αργότερα ψεκασμός στο ξύλο με Bud Power 20 lt/tn

Στόχος:

  • Σπάσιμο ληθάργου – αντικατάσταση ωρών ψύχους
  • Καλύτερη έκπτυξη οφθαλμών
  • Πρωίμιση παραγωγής
  • Καλύτερη και πιο ομοιόμορφη άνθιση

7-10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΚΠΤΥΞΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Εφαρμογή με Bud Power 10 lt/tn επιτυγχάνουμε καλύτερο ποσοστό έκπτυξης οφθαλμών και καλύτερη ανθοφορία.

10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

Εφαρμογή Bud Power 5 lt/tn κι επιτυγχάνουμε καλύτερη, πιο συγκεντρωμένη κι ομοιόμορφη άνθιση.

ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΥ PACLOT 25SC ΣΕ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ

0

Την τρίτη 14-01-2020 πραγματοποιήθηκε ημέρα αγρού (field day) από τις εταιρίες ΑΛΦΑ, MAGMA και NovaGreen

του προιόντος PACLOT 25SC (paclobutrazole) σε καλλιέργεια ροδακινιάς.

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μεγάλη, τα αποτελέσματα του πειραματικού ήταν εντυπωσιακά και η αίσθηση απο όλους τους παρευρισκόμενους οτι προστίθεται ένα ακόμα εργαλείο στην διαχείριση της καλλιέργειας.

Ημερίδα του Τ.Φ.Ο.Δ με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και αξιόλογες ποικιλίες ροδακινιάς και βερικοκιάς: προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική Δενδροκομία»

0

Με επιτυχία διεξήχθη την 17-12-2019 στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Τ.Φ.Ο.Δ στη Νάουσα η ημερίδα με θέμα «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και αξιόλογες ποικιλίες ροδακινιάς και βερικοκιάς: προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική Δενδροκομία».

Η ημερίδα περιείχε τις εξής επιμέρους ομιλίες:

-Ευλογιά (σάρκα) της δαμασκηνιάς και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό

Βαρβάρα Μαλιόγκα, Νικόλαος Κατής – ΑΠΘ

-Κλιματική αλλαγή στην Ημαθία και ανάγκη αξιολόγησης νέων ποικιλιών

Παυλίνα Δρογούδη – Τ.Φ.Ο.Δ

-Αποτελέσματα αξιολόγησης ποικιλιών ροδακινιάς και νεκταρινιάς

Γεώργιος Παντελίδης – Τ.Φ.Ο.Δ

-Αποτελέσματα αξιολόγησης ποικιλιών βερικοκιάς

Παυλίνα Δρογούδη – Τ.Φ.Ο.Δ

-Αποτελεσματικότητα αραιωτικών μηχανημάτων ανθέων σε διαφορετικές ποικιλίες ροδακινιάς

Γεώργιος Παντελίδης – Τ.Φ.Ο.Δ

Cuprum MZ 38: Αποκαλύπτει τη δύναμη του χαλκού

0

 

Η NovaGreen Α.Ε. έχοντας μια 10ετή συνεργασία με την ICAS srl. και την αποκλειστική διάθεση των προιόντων της σε όλη την Β. Ελλάδα, έχει αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία στη γκάμα των προϊόντων τους και έχει αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά τους. Η ICAS srl είναι μια Ιταλική εταιρεία που δραστηριοποιείται χρόνια στο χώρο της θρέψης παγκόσμια, με ειδικά προϊόντα,όπως το CUPRUM MZ 38, που διεγείρουν την αυτοάμυνα του φυτού και καλύπτουν τις ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά στοιχεία.

 

Ενημερωθείτε για τα προϊόντα ICAS από το Τεχνικό μας Τμήμα και το Τμήμα Πωλήσεων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ «STAMPA»

0

Στις 30 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο THE MET HOTEL στη Θεσσαλονίκη,πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τεχνική ενημέρωση με θέμα «STAMPA νέα γενιά λιπασμάτων».

Την ενημέρωση παρακολούθησαν το δίκτυο συνεργατών της NovaGreen Α.Ε. στη Βόρεια Ελλάδα.Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Phytogroup Νίκος Κουτσούγερας και ο γενικός διευθυντής της NovaGreen Δημήτρης Μοναστηρίδης.

Στο τεχνικό κομμάτι τα προϊόντα παρουσίασε ο Βαγγέλης Λάσκος (τεχνικός διευθυντής της Φυτοθρεπτικής) ,ο Βασίλης Κουτσούγερας (γεωπόνος της Φυτοθρεπτικής) και ο Σπύρος Γαβριηλίδης (τεχνικός διευθυντής της NovaGreen).

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα λίπανσης και θρέψης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο διευθυντής πωλήσεων της NovaGreen Τάσος Γκιργκινούδης ευχαριστώντας το δίκτυο συνεργατών για την παρουσία τους.

#NovaGreen
#PhytoGroup
#STAMPA
#StollerEurope

Novagreen Weather App

Giannitsá
overcast clouds
29.2 ° C
30.7 °
27.1 °
41 %
1.7kmh
94 %
Πα
39 °
Σα
39 °
Κυ
37 °
Δε
41 °
Τρ
37 °

Τελευταία Άρθρα

Κορυφαία Άρθρα