Αντιμετώπιση αφίδων Myzus persicae στη ροδακινιά
Η αφίδα αυτή είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος με ξενιστές πάνω από 400 είδη φυτών. Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος. Την περίοδο του χειμώνα διαχειμάζει ως χειμερινό αβγό στο φλοιό των κύριων ξενιστών (ροδακινιάς) ή στους οφθαλμούς αυτών. Στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης από τα αβγά βγαίνουν άπτερα παρθενογεννετικά θηλυκά άτομα τα λεγόμενα θεμελιωτικά. Ακολουθούν 2 γενεές στη ροδακινιά και μετά πτερωτά άτομα μεταναστεύουν σε ποώδη φυτά όπου εκεί η μια παρθενογεννετική γενεά διαδέχεται την άλλη. Το φθινόπωρο σε αυτούς τους ξενιστές παράγονται πτερωτά θηλυκά άτομα τα οποία μεταναστεύουν πάλι στη ροδακινιά ή τα άλλα πυρηνόκαρπα. Εκεί γεννούν θηλυκά τα οποία συζεύγνυται με τα αρσενικά κι έπειτα γεννούν τα χειμερινά αβγά.
Κύριο μέλημα των παραγωγών θα πρέπει να είναι η διατήρηση στον οπωρώνα των πολλών αποτελεσματικών φυσικών εχθρών ώστε να μη χρειάζεται εφαρμογή εντομοκτόνων. Για αυτό και συστήνεται η χρήση εκλεκτικών εντομοκτόνων εναντίον των άλλων εντόμων εχθρών των δέντρων, αλλά κι εναντίον των αφίδων στη διάρκεια της περιόδου. Θεμελιώδης αρχή για την επιτυχή καταπολέμηση της Myzus persicae αποτελούν οι προανθικές εφαρμογές κατάλληλων αφιδοκτόνων σε συνδυασμό με παραφινέλαια ή ορυκτέλαια που γίνονται στο στάδιο του ροζ μπουμπουκιού.
Υπενθυμίζεται πως τα εγκεκριμένα για τη ροδακινιά εντομοκτόνα που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την άνθιση είναι τα flonicamid (Teppeki), acetamiprid (Profil SG και SL), sulfoxaflor (Closer), thiacloprid (Calypso) . Αργότερα περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου και σε περιπτώσεις αποτυχίας καταπολέμησης ή σε εξάρσεις πληθυσμών αφίδων μπορεί να εφαρμοστεί επιπρόσθετα και το spirotetramat (Movento).