Γλοιοσπόριο: τι είναι και πώς απειλεί τους ελαιώνες

Η ασθένεια γλοιοσπόριο διαπιστώθηκε στη χώρα μας το 1920 στην Κέρκυρα όπου έγινε γνωστή με το όνομα παστέλλα. Προκαλεί συχνά σημαντικές ζημιές λόγω σήψης ελαιοκάρπου και σε μερικές περιοχές προκαλεί μηδενισμό της παραγωγής .

Συμπτώματα

Η ασθένεια προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή είναι ώριμοι και προκαλεί σήψη και λιγότερο τα φύλλα τους ποδίσκους και τους νεαρούς κλαδίσκους. Συνήθως η προσβολή αρχίζει στην επιφάνεια με εμφάνιση κηλίδας χρώματος καστανοιώδους κι εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον ελαιόκαρπο. Οι ιστοί των κηλίδων βυθίζονται αποκτούν ρυτίδωση και καλύπτονται από τις καρποφορίες του μύκητα (ακέρβουλα) κι εμφανίζονται σαν μαύρα στίγματα . Με βροχερό καιρό από τις καρποφορίες εξέρχονται τα σπόρια του μύκητα σαν γλοιώδη μάζα που έχει χρώμα ρόδινο ή πορτοκαλί. Οι καρποί αυτοί είτε πέφτουν στο έδαφος είτε παραμένουν στα δέντρα υφίσταται καθολική σήψη, αφυδατώνονται και μεταβάλλονται σε μούμιες. Η προσβολή των φύλλων και των βλαστών που είναι σπάνια στην χώρα μας είναι άνευ οικονομικής σημασίας.

 

Αίτιο

Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Glomerella cingulata με ατελή μορφή τον Gloeοsporium olivarum. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 10-25 βαθμούς Κελσίου. Το παράσιτο μολύνει μόνο τους ώριμους καρπούς είτε με απευθείας διάτρηση είτε από πληγές. Για τις μολύνσεις απαραίτητη είναι η ύπαρξη νερού ή πολύ υψηλής σχετικής υγρασίας. Χρόνος επώασης ασθένειας 6-15 μέρες σε Τ = 10-250C Σπουδαιότερη πηγή μολυσμάτων είναι οι καρποί. Κρίσιμη περίοδος επιδημίας αρχίζει με την έναρξη ωρίμανσης των καρπών δηλαδή μέσα Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τέλη Δεκεμβρίου. Η προσβολή του ελαιοκάρπου από δάκο παίζει σημαντικό ρόλο στη ανάπτυξη της ασθένειας. Ο δάκος με τη δημιουργία νυγμάτων στους καρπούς επιταχύνει την ωρίμανση και διευκολύνει την γρήγορη είσοδο κι ανάπτυξη του μύκητα. Ο μύκητας ευνοείται σε ελαιώνες σε αργιλώδη βαριά εδάφη που στραγγίζουν δύσκολα και σε χαμηλές, κλειστές τοποθεσίες που δεν αερίζονται καλά και διατηρείται μεγάλη υγρασία.

Καταπολέμηση

Συνιστώνται δύο προληπτικές εφαρμογές με χαλκούχα μυκητοκτόνα κατά την κρίσιμη περίοδο λίγο πριν την ωρίμανση των καρπών. Επίσης εγκεκριμένα είναι το dodine και το pyraclostrobin.
Να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε χαμηλές, υγρές, κακώς αεριζόμενες περιοχές. Τέλος το κατάλληλο κλάδεμα για αραίωση κόμης δέντρων βοηθάει στον καλό αερισμό και φωτισμό των δέντρων.

Μύγα της Ασίας: Drosophila Suzukii

Η δροσόφιλα Suzukii (Drosophila Suzukii) είναι ένας σημαντικός εχθρός των φρούτων, όπως φρούτα του δάσους, κεράσι κ.α. Η καταγωγή του είναι από την Ασία, στην Αμερική πρώτη φορά ανιχνεύθηκε το 2008 στην Καλιφόρνια και το 2009 στo Όρεγκον και την Ουάσιγκτον. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αμερική και αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό των φρούτων του δάσους. Έχουν αναφερθεί ζημιές 25% σε καλλιέργειες κερασιάς και μέχρι 100% σε βατόμουρα και ροδάκινα. Το 2009 έγινε πρώτη αναφορά του εντόμου στην Ιταλία και λίγα χρόνια αργότερα στην Ελλάδα.

Αναγνώριση

Τα αρσενικά άτομα δροσόφιλας έχουν μια μαύρη διακριτική κηλίδα στην εξωτερική πλευρά της κάθε πτέρυγας καθώς και δύο σειρές από σκουρόχρωμα χτένια σε κάθε πρόσθιο ταρσό. Τα θηλυκά άτομα δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά τα αναγνωρίζουμε από τον πριονωτό ωοθέτη τον οποίο χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν οπή ωοθεσίας σε φρούτα που ωριμάζουν η είναι ήδη ώριμα και τοποθετούν τα αυγά τους σε αυτά . Οι προνύμφες τρέφονται και αναπτύσσονται μέσα στο φρούτο καθόλα τα προνυμφικά τους στάδια ( 3 προνυμφικά στάδια) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών οι οποίοι συχνά σαπίζουν λόγω δευτερογενών προσβολών από άλλα παθογόνα.

Βιολογία
Το έντομο προτιμά την υψηλή σχετική υγρασία και μέση θερμοκρασία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν περιορίζουν την επιβίωσή του. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα έχουμε συλλήψεις του εντόμου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρόλα αυτά σε περιοχές με βαρύ χειμώνα είναι ενεργό όταν οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για πληθυσμιακή ανάπτυξη. Συμπληρώνουν πολλές γενεές το έτος και τα θηλυκά μπορούν να εναποθέσουν πάνω από 300 αυγά, τα αρσενικά είναι στείρα σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου γεγονός που περιορίζει τους πληθυσμούς σε περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα. Ένας αριθμός παραγόντων κάνουν δύσκολη τη διαχείριση της δροσόφιλας, όπως οι πολλοί ξενιστές (κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ.) η ταχεία ολοκλήρωση της γενεάς, η ικανότητα εισαγωγής των αυγών μέσα στο φρούτο, όπου προστατεύονται από εντομοκτόνα, ενώ οι προνύμφες τρέφονται μέσα σε αυτό.

Αντιμετώπιση Myzus persicae αφίδων στη ροδακινιά

Η αφίδα Myzus persicae είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος με ξενιστές πάνω από 400 είδη φυτών. Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος. Την περίοδο του χειμώνα διαχειμάζει ως χειμερινό αβγό στο φλοιό των κύριων ξενιστών (ροδακινιάς) ή στους οφθαλμούς αυτών. Στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης από τα αβγά βγαίνουν άπτερα παρθενογεννετικά θηλυκά άτομα τα λεγόμενα θεμελιωτικά. Ακολουθούν 2 γενεές στη ροδακινιά και μετά πτερωτά άτομα μεταναστεύουν σε ποώδη φυτά όπου εκεί η μια παρθενογεννετική γενεά διαδέχεται την άλλη. Το φθινόπωρο σε αυτούς τους ξενιστές παράγονται πτερωτά θηλυκά άτομα τα οποία μεταναστεύουν πάλι στη ροδακινιά ή τα άλλα πυρηνόκαρπα. Εκεί γεννούν θηλυκά τα οποία συζεύγνονται με τα αρσενικά κι έπειτα γεννούν τα χειμερινά αβγά.

Κύριο μέλημα των παραγωγών θα πρέπει να είναι η διατήρηση των φυσικών εχθρών στον οπωρώνα ώστε να μειώνονται οι πληθυσμοί των αφίδων. Για αυτό το λόγο συστήνεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προιόντων φιλικών προς τα ωφέλιμα έντομα, εκλεκτικών εντομοκτόνων εναντίον των άλλων εχθρών των δέντρων, αλλά κι εναντίον των αφίδων. Θεμελιώδης αρχή για την επιτυχή καταπολέμηση της Myzus persicae αποτελούν οι προανθικές εφαρμογές κατάλληλων αφιδοκτόνων σε συνδυασμό με παραφινέλαια ή ορυκτέλαια που γίνονται στο στάδιο του ροζ μπουμπουκιού.

Υπενθυμίζεται πως τα εγκεκριμένα για τη ροδακινιά εντομοκτόνα που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την άνθιση είναι τα flonicamid (Teppeki, Afinto), acetamiprid (Profil SG και SL), sulfoxaflor (Closer, Flash). Σε περιπτώσεις αποτυχίας καταπολέμησης ή  επανεμφάνισης  πληθυσμών αφίδων μπορεί να  επαναληφθεί ο ψεκασμός. Την περίοδο που τα δέντρα έχουν αποκτήσει ικανοποιητική  φιλλική επιφάνεια και οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πάνω από 20 °C, μπορεί να εφαρμοστεί επιπρόσθετα και το spirotetramat (Movento).

Tusal – To βιολογικό όπλο για τις ασθένειες εδάφους

Το Tusal είναι ένα βιολογικό μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μυκήτων εδάφους σε πληθώρα καλλιεργειών.

Ως δραστική ουσία περιέχει αγενή σπόρια (κονίδια) Trichoderma sp. Των ειδών T. asperellum (T25) και Τ. atroviride (T11) τα οποία σχηματίζουν αποικίες στο έδαφος.

Συνδυάζει διαφορετικούς τρόπους δράσης όπως: ανταγωνισμό για το χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, μυκοπαρασιτισμό και ενίσχυση της άμυνας του φυτού.

Συγκέντρωση 1×108 CFU/gr Trichoderma asperellum (T25)
1×108 CFU/gr Trichoderma atroviridae (T11)

Το Tusal διατίθεται ως βρέξιμοι κόκκοι ζωντανών σπορίων των μυκήτων και η εφαρμογή του γίνεται με στάγδην άρδευση, ψεκασμό και άλλους τρόπους.

Οι μύκητες του γένους Trichoderma spp. είναι μύκητες που συναντώνται στο έδαφος και στα ριζικά οικοσυστήματα. Είναι μη φυτό-παθογόνοι οργανισμοί, συμβιωτικοί των φυτών όπου αναπτύσσουν τις αποικίες τους στην ριζόσφαιρα. Επίσης παράγουν μια ποικιλία ενώσεων που αλληλεπιδρούν θετικά με το φυτό ξενιστή.

Τα δύο είδη Trichoderma που εμπεριέχονται στο Tusal θεωρούνται από τα πιο επιθετικά απέναντι σε φυτοπαθογόνους μύκητες. Αναπτύσσονται στους 15°C – 35°C με βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 25°C – 30°C. Η ύπαρξη υγρασίας και οργανικής ουσίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση τους στο έδαφος. Ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου είδους διαρκεί 28 ημέρες σε φυσιολογικές συνθήκες.

Τρόποι δράσης Tusaltusal

 • Ανταγωνισμός για θρεπτικά στοιχεία.
 • Παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών.
 • Μυκοπαρασιτισμός.
 • Αποικισμός – Επαγωγή αμυντικών μηχανισμών των φυτών.
 • Βελτίωση της ριζόσφαιρας λόγω βιοδιέγερσης.

Το Tusal έχει έγκριση για χρήση σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών. Κύριος στόχος η καταπολέμηση μυκήτων του εδάφους. Είναι αποτελεσματικό έναντι Phutophthora sp., Rhizoctonia sp., Sclerotinia sp., Pythium sp., Fusarium sp.

Κατά κανόνα, συστήνεται να εφαρμόζεται μόνο του. Συνδυάζεται με αμινοξέα, χουμικά και φουλβικά οξέα και PGPRs.

Η διαχείριση της ανθεκτικότητας είναι πολύ σημαντική τακτική για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Λόγω τον πολλαπλών θέσεων δράσης των Trichoderma sp. ,ως προς τους φυτοπαθογόνους μύκητες, δεν έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ανάπτυξη ανθεκτικότητας κάποιου είδους φυτοπαθογόνου μύκητα. Αντίθετα, στα χημικά μόρια, λόγω των εξειδικευμένων στόχων δράσης τους, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Στο Tusal στο οποίο συμμετέχουν δύο διαφορετικά είδη Trichoderma sp. η πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας είναι ανύπαρκτη.

Για την καλύτερη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του Tusal θα πρέπει να αποθηκευτεί σε συνθήκες ψύξης στους 4°C. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να διατηρηθεί 12 μήνες στην αρχική του κλειστή συσκευασία.

Tutavir – Ο Ιός που όλοι θέλουν να έχουν!

0
To Tutavir® αποτελεί το καινοτόμο Εντομοκτόνο της Andermatt που περιέχει τον Εντομο-παθογόνο Ιο Phthorimaea operculella Granulovirus για τον έλεγχο της Tuta absoluta σε Θερμοκηπιακή και Υπαίθρια Τομάτα. Πρόσφατα πήρε έγκριση για 120 ημέρες. Το ημερολογιακό διάστημα ξεκινά από τις 15 Φεβρουαρίου 2022 και τελειώνει στις 14 Ιουνίου του παρόντος έτους.
Το Tutavir® λειτουργεί με κατάποση και ο τρόπος δράσης του αποτελείται από 4 διαφορετικά επίπεδα:
1. Άμεση Επίδραση (Άμεση θανάτωση προνυμφών)
2. Συνεχής επιμόλυνση (Μετάδοση του Ιού από ασθενείς προνύμφες σε υγιείς)
3. Κατακόρυφη Μετάδοση (Μετάδοση από στάδιο σε στάδιο και από γενιά σε γενιά)
4. Αποδυνάμωση Πληθυσμού ( έξαρση του Ιού όταν οι προνύμφες επόμενων γενιών βρεθούν σε συνθήκες καταπόνησης)
Για βέλτιστα αποτελέσματα, οι εφαρμογές του Tutavir®, προτείνεται να ξεκινούν νωρίς την καλλιεργητική περίοδο, αμέσως μετά τις πρώτες συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες. Με αυτόν τον τρόπο πέρα από το πρώτο επίπεδο του τρόπου δράσης (Άμεση Επίδραση) εκμεταλλευόμαστε από νωρίς τα υπόλοιπα τρία επίπεδα. Η Συνεχής Επιμόλυνση, η Κατακόρυφη Μετάδοση (από στάδιο σε στάδιο και γενιά σε γενιά) και η Αποδυνάμωση του Πληθυσμού οδηγούν σε Έλεγχο του Πληθυσμού ο οποίος διατηρείται καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο.
Το Tutavir® συνδυάζεται άριστα με τα Φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ενισχύοντας την δράση και την διάρκεια τους ενώ μπορεί να εφαρμοστεί έως και 25 φορές /καλλιεργητική περίοδο.
Για περισσότερες πληροφορίες, άρθρα, νέα και εκδηλώσεις, επισκεφτείτε το site μας :
Βρείτε μας σε όλα τα social media στα παρακάτω links :

TUSAL – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ

0

Ανακαλύψτε το Βιολογικό Μυκητοκτόνο TUSAL!

Ένα φυτοπροστατευτικό για όλες τις καλλιέργειες που αποτελείται από φυσικά στελέχη Trichoderma και αντιμετωπίζει τις ασθένειες του εδάφους.

 • Εγκεκριμένο για τη βιολογική γεωργία
 • Καλύπτει μεγάλο φάσμα παθογόνων
 • Φιλικό προς τα ωφέλιμα έντομα
 • Χωρίς υπολειμματικότητες

Για υγιείς και περισσότερο παραγωγικές καλλιέργειες, η απάντηση είναι TUSAL!

ΕΞΩΑΣΚΟΣ

O εξώασκος είναι ασθένεια που προκαλείται από διάφορα είδη του γένους Taphrina και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση έντονης υπερπλασίας και παραμόρφωσης των τρυφερών φύλλων ή άλλων υπέργειων μερών του δένδρου. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η έντονη φυλλόπτωση, η εξασθένηση των δένδρων και η μείωση και υποβάθμιση της παραγωγής. Είναι γνωστή ως «καρούλιασμα φύλλου» (leaf curl). Στην Ελλάδα συχνότεροι και σοβαρότεροι είναι οι εξώασκοι της ροδακινιάς κι αμυγδαλιάς. Σπανιότερα παρατηρείται στη δαμασκηνιά και προσβάλλει κυρίως καρπούς.

εξώασκος

Συμπτώματα

Στη ροδακινιά και την αμυγδαλιά τα συμπτώματα στα φύλλα είναι εμφανή νωρίς την άνοιξη συνήθως σε ένα μήνα από την πλήρη άνθιση (Απρίλιος). Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν ανώμαλη πάχυνση του ελάσματος υπερπλασία των ιστών κατσάρωμα και παραμόρφωση. Αρχικά χρώματος υπέρυθρο ή ιώδες κι έπειτα γίνονται ερυθροκίτρινα κιτρινοσταχτί. Εκεί ο μύκητας παράγει τις καρποφορίες του (ασκοσπόρια). Τελικά τα φύλλα μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν αργότερα. Μετά την από έντονη φυλλόπτωση το δέντρο σχηματίζει αργότερα νέο, υγιές φύλλωμα. Η δημιουργία νέας βλάστησης οδηγεί σε εξασθένηση των δέντρων και σοβαρή καρπόπτωση. Επίσης, αλλά σπανιότερα, προσβάλλονται άνθη, νεαροί καρποί και τρυφεροί βλαστοί.

Αίτια και συνθήκες ανάπτυξης

Ο εξώασκος οφείλεται στους ασκομύκτες Taphrinales του γένους Taphrina . Ο Taphrina deformans προσβάλλει ροδακινιά αμυγδαλιά και μηλοροδακινιά, ο Taphrina pruni προσβάλλει τη δαμασκηνιά, ο T. cerasi την κερασιά και ο T. Armeniacae στη χώρα μας τη βερυκοκιά.
Ο εξώασκος της ροδακινιάς αναπτύσσεται κάτω από την εφυμενίδα μεταξύ παρεγχύματος και επιδερμικών κυττάρων προκαλώντας υπερπλασία και υπερτροφία κυττάρων με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. (Βλ εικόνα). Το μυκήλιο που αναπτύσσεται παράγει ασκούς οι οποίοι μετά από πίεση διαρρηγνύον την εφυμενίδα κι εμφανίζονται στην επιφάνεια του ελάσματος του φύλλου. Οι ασκοί αυτοί είναι ροπαλοειδείς και περιέχουν 4-8 υαλώδη, ωοειδή, μονοκύτταρα ασκοσπόρια. Τα ασκοσπόρια συχνά, πριν απελευθερωθούν, παράγουν μέσα στον ασκό με εκβλάστηση μικρά βλαστοσπόρια. Αυτό μπορεί να γίνει και και μετά την απελευθέρωση των ασκοσπορίων. Τα βλαστοσπόρια αυτά (γνωστά ως κονίδια) μπορούν ξαναβλαστάνοντας να δώσουν μυκήλιο ή να παράγουν πάλι βλαστοσπόρια

.

Ο μύκητας του εξώασκου διαχειμάζει κυρίως με τα βλαστοσπόρια σπανιότερα με τα ασκοσπόρια, τα οποία αφού ελευθερωθούν από τους ασκούς διασπείρονται στο δέντρο και διατηρούνται στα λέπια των οφθαλμών ή σε πτυχώσεις του φλοιού. Είναι πολύ ανθεκτικά σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μπορούν να επιβιώσουν για πάνω από 2 χρόνια. Τα βλαστοσπόρια αποτελούν κυρίως τα μολύσματα της επόμενης άνοιξης. Με υγρό και βροχερό καιρό την άνοιξη τα βλαστοσπόρια μεταφέρονται στις ευπαθείς επιφάνειες των εκπτυσσόμενων φύλλων, βλαστάνουν και τις μολύνουν. Η είσοδος του μύκητα γίνεται με απευθείας διάτρηση της εφυμενίδας ή από τα στόματα. Οι μολύνσεις γίνονται αμέσως μετά την έκπτυξη των οφθαλμών. Όλα τα φυτικά μέρη καθίστανται ανθεκτικά στις προσβολές καθώς γίνονται μεγαλύτερης ηλικίας. Το παθογόνο έχει συνήθως μία ή σπανιότερα δύο γενιές το έτος. Η ασθένεια ευνοείται από χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία. Ο μύκητας μολύνει εύκολα τους ιστούς σε Τ=10-20°C, αλλά με δυσκολία σε θερμοκρασία μικρότερη από 7°C.

Αντιμετώπιση

Γενικά η αντιμετώπιση είναι εύκολη και βασίζεται στην εφαρμογή ενός μόνο ψεκασμού για την καταστροφή των μολυσμάτων κατά τη διάρκεια ληθάργου των δέντρων. Ο ψεκασμός αυτός μπορεί να γίνει το φθινόπωρο μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα. Άλλα φυτοπροστατευτικά που χρησιμοποιούνται λίγο πριν τη διόγκωση των βλαστοφόρων οφθαλμών είναι τα ziram, captan, dodine (Syllit 544 SC). Μετά την είσοδο του παθογόνου στους φυτικούς ιστούς η καταπολέμηση της ασθένειας είναι αδύνατη. Συνιστάται ακόμη αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων βλαστών σε όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου. Τέλος σε προσβεβλημένα δέντρα συνιστάται η εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων, συχνά ποτίσματα κι αραίωμα καρπών ανάλογα με φύλλωμα των φυτών.

Seactiv Avance – Το κλειδί για την επανέναρξη της καλλιέργειας

Ένα νέο προϊόν από τη ΛΥΔΑ

 • Προωθεί την έξοδο από το λήθαργο
 • Ταχύτερη και ομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών
 • Μεγιστοποίηση του δυναμικού της καλλιέργειας (αύξηση του αριθμού των εκπτυγμένων οφθαλμών)
 • Ενίσχυση της αντίστασης στο αβιοτικό στρες

Επεμβάσεις για αύξηση και ομοιομορφία έκπτυξης οφθαλμών

Η απόδοση και η ποιότητα της κάθε καλλιέργειας εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και  τις καλλιεργητικές πρακτικές που θα εφαρμόσει ο παραγωγός. Η ομοιόμορφη και συγκεντρωμένη έκπτυξη των οφθαλμών και της ανθοφορίας επηρεάζει σημαντικά την καλή καρπόδεση και την μετέπειτα ποσότητα και ποιότητα των παραγόμενων καρπών.

Η εφαρμογή σκευασμάτων που προάγουν την ομοιόμορφη και συγκεντρωμένη έκπτυξη των οφθαλμών είναι απαραίτητη για την αύξηση της καρπόδεσης και ειδικότερα όταν επικρατούν δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.

Το Bud Power είναι ένα προϊόν που προάγει την ορμονική ισορροπία και βοηθά στην επίτευξη των παραπάνω.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 • 7-10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΚΠΤΥΞΗ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

Εφαρμογή  με Bud Power 10 lt/tn επιτυγχάνεται καλύτερο ποσοστό έκπτυξης οφθαλμών και καλύτερη ανθοφορία.

 • 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ

Εφαρμογή Bud Power 5 lt/tn κι επιτυγχάνεται καλύτερη, πιο συγκεντρωμένη κι ομοιόμορφη άνθιση.

 

Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό να γίνει η αντίστοιχη εφαρμογή χωρίς να αποκλείεται και συνδυασμός των παρακάτω εφαρμογών, χωρίς κανένα κίνδυνο φυτοτοξικότητας.

 

                                                             

 

Ώρες Ψύχους – Chilling Hours

Οι ώρες ψύχους είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για τα φυλλοβόλα δέντρα σε εύκρατα κλίματα, έτσι ώστε οι λανθάνοντες οφθαλμοί να μπορούν να σπάσουν την κατάσταση του χειμερινού ληθάργου και να αρχίσουν να αναπτύσσονται κατά την άνοιξη (Saure, 1985· Lang, 1987). Η απαίτηση στην έκθεση χαμηλών θερμοκρασιών ορίζεται ως ο αριθμός των αποτελεσματικών ωρών ψύξης που απαιτούνται για την αποκατάσταση του δυναμικού ανάπτυξης των οφθαλμών την άνοιξη (Richardson et al., 1974). Η ψύξη αναφέρεται στη φυσιολογική απαίτηση της χαμηλής θερμοκρασίας για να επιτραπεί η κανονική ανάπτυξη κατά την άνοιξη και η αποτυχία επίτευξης επαρκούς έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα σημαντική μείωση τόσο της απόδοσης όσο και ποιότητα φρούτων. Η απαίτηση ψύξης μετριέται τυπικά σε αριθμούς ωρών, κατά τις οποίες η θερμοκρασία κυμαίνεται από 7°C και κάτω κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

 

Μοντέλα για τον υπολογισμό μονάδων ψύξης

1.Μοντέλο ωρών ψύχους.

Το μοντέλο ωρών ψύχους είναι η παλαιότερη μέθοδος και η πιο διαδεδομένη για την ποσοτικοποίηση της χειμερινής έκθεσης σε χαμηλές θερμοκρασίες (Chandler, 1942). Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε ώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ των ορίων 0°C και 7,2°C ,υποτίθεται ότι έχει επίδραση, υπολογίζεται ως μια ώρα ψύχους. Έτσι, οι ώρες ψύχους συσσωρεύονται σε όλη την περίοδο του ληθάργου και στη συνέχεια συνοψίζονται (Luedeling, 2012).

2.Μοντέλο Utah.

Το μοντέλο Utah αναπτύχθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ και δεν χρησιμοποιείται συχνά λόγω της πολυπλοκότητας υπολογισμού του. Περιέχει μια λειτουργία βάρους που εκχωρεί διαφορετικές αποδόσεις ψύχους σε διαφορετικά εύρη θερμοκρασιών, συμπεριλαμβανομένων αρνητικών συνεισφορών από υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό το μοντέλο μονάδων ψύξης (CU) ορίζει μια CU ως τη σταθερότητα των οφθαλμών για μια περίοδο 1 ώρας σε ένα εύρος θερμοκρασίας που θεωρείται βέλτιστο (2,5-12,5°C) για τη συσσώρευση ψύχους. Το μοντέλο της Γιούτα είναι πιο περίπλοκο επειδή εισάγει την έννοια της σχετικής αποτελεσματικότητας ψύχους και της αρνητικής συσσώρευσης ψύχους (ή ψυχρής άρνησης). Σύμφωνα με τους Richardson et al. (1974) θερμοκρασίες μεταξύ 0 και 16 ̊C προάγουν το σπάσιμο του ληθάργου, ενώ οι θερμοκρασίες > 16 αναιρούν τέτοιες επιδράσεις. Η μέγιστη προώθηση πραγματοποιείται στους 7 ̊C (1 ώρα στους 7 ̊C = 1 μονάδα ψύχους). Οι υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες εντός του εύρους 0-16 ̊C είναι λιγότερο αποτελεσματικές.

Το μοντέλο προϋποθέτει ότι η συσσώρευση ψύχους συμβαίνει σε ένα εύρος θερμοκρασίας 2,5 και 12,5°C, εκτός του οποίου η συσσώρευση είναι μηδενική ή αρνητική (Richardson et al., 1974). Αυτό το μοντέλο, αν και δίνει καλά αποτελέσματα σε δροσερά και ψυχρά εύκρατα κλίματα, αποδίδει μεγάλη ποσότητα αρνητικών τιμών ψύχους σε υποτροπικά κλίματα και εξαιτίας αυτού η χρήση και η εφαρμογή του έχουν περιοριστεί (Dennis, 2003). Μια τροποποίηση αυτού του μοντέλου συνίσταται στο να μην λαμβάνονται υπόψη οι αρνητικές τιμές του μοντέλου της Utah, λόγω του το οποίο έχει ονομαστεί το μοντέλο των Μονάδων Θετικής Ψύξης (PCU) και η εφαρμογή του σε αυτές τις υποτροπικές ζώνες έχει βελτιώσει τα αποτελέσματα που λαμβάνονται (Linsley-Noakes et al., 1995).

 1. Δυναμικό μοντέλο.

Το Δυναμικό Μοντέλο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ (Fishman, 1987). Υπολογίζει την ψύξη σε μονάδες γνωστές ως «μερίδες ψύξης», με βάση τις ωριαίες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με το μοντέλο Dynamic, οι αποτελεσματικές θερμοκρασίες ψύχους το χειμώνα ακολουθούν ένα σχήμα «καμπάνας» με βέλτιστη θερμοκρασία ψύξης στους 6 °C, που μειώνεται στους 0 °C, στους –2 °C και -14 °C. Οι υψηλές θερμοκρασίες αναιρούν την προηγουμένως συσσωρευμένη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και οι μέτριες θερμοκρασίες μπορούν να ενισχύσουν τη συσσώρευση ψύχους.

Μεθοδολογία

Για τον υπολογισμό των ωρών ψύχους που απαιτούνται για να βγει από το λήθαργο μια συγκεκριμένη ποικιλία, εφαρμόζεται η παρακάτω μεθοδολογία:

Σε μετεωρολογικούς σταθμούς καταγράφονται οι ωριαίες τιμές θερμοκρασίας, όπου χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της συσσώρευσης ψύχους με τα μοντέλα που αναφέρθηκαν. Έγιναν δειγματοληψίες βλαστών κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου κάθε 100 ώρες σε θερμοκρασία 0-7,2 o C. Οι βλαστοί τοποθετούνται σε θάλαμο ανάπτυξης με 20 οC και σχετική υγρασία 80% και μετά από 10 ημέρες γίνεται καταγραφή του φαινολογικού τους σταδίου. Η ημερομηνία δειγματοληψίας στην οποία εκπτύχθηκε το 30% των οφθαλμών μετά από 10 ημέρες στο θάλαμο ανάπτυξης, οριοθετεί τον χρόνο που βγήκαν από τον λήθαργο.

 

Καταμέτρηση ωρών ψύχους απο 1/11/2021 έως τις 10/1/2022 από το σύστημα μετεωρολογικών σταθμών της Novagreen Α.Ε.

Chill/Heat hours 0-7.2 Total Chill/Heat hours Dunamic Chill Units hours UTAH
Αριδαία 611  hours 44.9 CU 925.5   hours
Άρνισσα 827  hours 50.7 CU 1000.7 hours
Δροσερό 508  hours 44.5 CU 826      hours
Νησί 713  hours 49.2 CU 1000.4  hours
Παλαίφυτο 534  hours 45.4 CU 874.5    hours
Σκύδρα 529  hours 44.5 CU 910     hours

 

Ώρες, Μονάδες & Μερίδες Ψύχους ανά καλλιέργεια.

Ποικιλίες Ροδακινίας Μερίδες ψύχους (Dynamic) Ώρες

0-7,2 οC

Μονάδες ψύχους

(Utah)

Νεκταρίνια
Big Bang 48 663 966
Big Haven 48 663 966
Royal Queen 50 694 1066
Caltessi 2000 53 746 1064
Big Top 61 871 1224
Επιτραπέζια Ροδάκινα
Plagold10 35 446 693
Spring Baby 35 446 693
Tastired 35 446 693
Crimson Lady 43 559 853
Francoise 43 559 853
Lolita 43 559 853
Early Bomba 44 596 859
Crest Haven 50 694 1066
Early Silver 50 694 1066
Early Top 50 694 1066
Maura 50 694 1066
May Crest 50 694 1066
Patty 50 694 1066
June Gold 53 746 1064
Tardybelle 53 746 1064
Rich Lady 56 798 1062
Spring Crest 56 798 1062
Maria Bianca 65 908 1296
Zee Lady 65 908 1296
Πλακέ Ροδάκινα
Sweet Cap 53 746 1064
UFO-4 61 871 1224
Κονσερβοποιήσημες ποικιλίες
Andross 50 694 1066
Fercluse 50 694 1066
Fergold 50 694 1066
Ferlate 50 694 1066
Loadel 50 694 1066
A37 53 746 1064
Catherina 53 746 1064
Romea 53 746 1064
E45 57 813 1147
IB42 57 813 1147
Everts 58 828 1231
Fortuna 58 828 1231

Πηγή:Δρ. Παντελίδης Γεώργιος, Δρ. Δρογούδη  Παυλίνα, Ομ. καθ. Βασιλακάκης Μιλτιάδης.Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.Χειμερινός λήθαργος φυλλοβόλων οπωροφόρων και ακρόδρυων δέντρων ΙΙΙ Δεδομένα για τις απαιτήσεις ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλαδα (2018).

 

 

 

Ποικιλίες Ακτινιδίας Μερίδες ψύχους (Dynamic) Ώρες

0-7,2 οC

Μονάδες ψύχους

(Utah)

Hayward 66 943 1386
Golden Sunshine 700
Τσεχελίδη 66 943 1386
Sorelli 35 446 693

Πηγή:Δρ. Παντελίδης Γεώργιος, Δρ. Δρογούδη  Παυλίνα, Ομ. καθ. Βασιλακάκης Μιλτιάδης.Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.Χειμερινός λήθαργος φυλλοβόλων οπωροφόρων και ακρόδρυων δέντρων ΙΙΙ Δεδομένα για τις απαιτήσεις ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλαδα (2018).

 

 

Ποικιλίες Κερασιάς Μερίδες ψύχους (Dynamic) Ώρες

0-7,2 οC

Μονάδες ψύχους

(Utah)

Brooks 37 412 556
B. Burlat 48 618 806
Canada Giant 77 982
Ferrovia 84 1067
Lapins 66 749
Sweet Early 74 922

Πηγή:Δρ. Παντελίδης Γεώργιος, Δρ. Δρογούδη  Παυλίνα, Ομ. καθ. Βασιλακάκης Μιλτιάδης.Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.Χειμερινός λήθαργος φυλλοβόλων οπωροφόρων και ακρόδρυων δέντρων ΙΙΙ Δεδομένα για τις απαιτήσεις ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλαδα (2018).

 

Ποικιλίες Βερικοκίας Μερίδες ψύχους (Dynamic) Ώρες

0-7,2 οC

Anegat 42 582
Bebeco 64 973
Bergarouge 74 1079
Bergeval 74 1079
Big Red 55 814
Bora 64 973
Carmen 42 582
Congat 69 1033
Farbaly 55 814
Farbelo 64 973
Fardao 74 1079
Ferhial 74 1079
Kioto 69 1033
Luna 55 814
Magic Cot 50 729
Medflo 55 814
Mediabel 64 973
Melody 69 1033
Orange Cap 74 1079
Perle Cot 74 1079
Pluot 50 729
Pricia 55 814
Sadunska 74 1079
Shamade 74 1079
Sunny Cot 50 729
Tsunami 50 729
Vertige 64 973
Δαναής 74 1079
Λαιάς 69 1033
Νεράιδα 74 1079
Νηριής 74 1079
Νόστος 74 1079
Πλάκες Πηλίου 42 582
Ροδαυγή 64 973
Τύρβη 50 729
Χαρίεσα 74 1079

Πηγή:Δρ. Παντελίδης Γεώργιος, Δρ. Δρογούδη  Παυλίνα, Ομ. καθ. Βασιλακάκης Μιλτιάδης.Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.Χειμερινός λήθαργος φυλλοβόλων οπωροφόρων και ακρόδρυων δέντρων ΙΙΙ Δεδομένα για τις απαιτήσεις ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλαδα (2018).

 

 

Βιβλιογραφία

 • Chandler, W. H. (1942). Deciduous orchards. Philadelphia, USA: Lea & Febiger, pp: 438.
 • Darbyshire, R., Webb, L., Goodwin, I. and Barlow, S. (2011). Winter chilling trends for
  deciduous fruit trees in Australia. Agricultural and Forest Meteorology, 151: 1074–
 • Dennis, Jr. F. G. (2003). Problem in standardizing methods for evaluating the chilling
  requirements for the breaking of dormancy in buds of wood plants. Hortscience. 38:
  347-35.
 • Fishman, S., Erez, A., Couvillon, G. A. (1987). The temperature dependence of dormancy
  breaking in plants computer simulation of processes studied under controlled
  J. Theor. Biol. 126: 309-321.
 • Gautam, H. R., Sharma, I. M., Kumar, R. (2014). Climate change is affecting apple
  cultivation in Himachal Pradesh. Curr. Sci. 106: 498-499.
 • Jangra, M. S. and Sharma, J. P. (2013). Climate resilient apple production in Kullu valleyof Himachal Pradesh. International Journal of Farm Sciences 3: 91-98.
 • Lang, G.A. (1987). Dormancy: A new universal terminology. HortScience 22:817-820.
 • Linsley-Noakes, G., Louw, M. and Allan, P. 1995. Estimating daily positive Utah chill units
  using daily maximum and minimum temperatures. J. S. Afr. Soc. Hortic. Sci. 5:19-22.
  Luedeling, E. (2012). Climate change impacts on winter chill for temperate fruit and nut
  A review. Sci. Hort. 144: 218-229.
 • Pant, G. B., Kumar, R. K. (1997). Climates of South Asia. Chichester: John Wiley & Sons
  320.
 • Richardson, E. A., Seeley, S. D. and Walker, D. R. (1974). A model for estimating the
  completion of rest for Redhaven and Elberta peach trees. HortScience 9: 331–332.
 • Saure, M. C. (1985). Dormancy release in deciduous fruit trees. Rev. 7:239-299.
 • Δρ. Παντελίδης Γεώργιος, Δρ. Δρογούδη  Παυλίνα, Ομ. καθ. Βασιλακάκης Μιλτιάδης.Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.Χειμερινός λήθαργος φυλλοβόλων οπωροφόρων και ακρόδρυων δέντρων ΙΙΙ Δεδομένα για τις απαιτήσεις ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλαδα.(2018)

Έναρξη έκπτυξης οφθαλμών στις υπερπρώιμες ποικιλίες

0
Λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών τα δένδρα ροδακινιάς βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο έκπτυξης των οφθαλμών. Ειδικότερα σε πρωιμανθείς ποικιλίες όπως η Early Bomba έχει παρατηρηθεί έκπτυξη των βλαστοφόρων οφθαλμών (βλ. παρακάτω φωτογραφίες).
Είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος όλων των ποικιλιών και ειδικότερα των πρωιμανθών όπως Royal Summer, Octavia, Britney Lady κ.α. ώστε να γίνει έγκαιρη επέμβαση με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση του εξώασκου.
Προτείνεται να γίνει πρώτα η εφαρμογή ενός χαλκούχου σκευάσματος πριν από τα οργανικά μυκητοκτόνα.
Το συγκεκριμένο κτήμα ροδακινιάς βρίσκεται στην περιοχή των Σεβαστιανών Πέλλας και η λήψη των φωτογραφιών έγινε σήμερα 4/1/2022.

Trichoderma sp. ως παράγοντας βιολογικής καταπολέμησης

Τι είναι το Trichoderma spp.?

Είναι από τους πιο διαδεδομένους μύκητες που υπάρχουν στο έδαφος. Ευνοούνται από την παρουσία πλούσιου ριζικού συστήματος, το οποίο αποικίζουν εύκολα. Ορισμένα στελέχη είναι εξαιρετικά ικανά στη ριζόσφαιρα, δηλαδή μπορούν να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν στις ρίζες καθώς αναπτύσσονται. Μόλις έρθουν σε επαφή με τις ρίζες, αποικίζουν την επιφάνεια της ρίζας ή τον φλοιό, ανάλογα με το στέλεχος. Εάν προστεθούν σπόρια Trichoderma spp. θα αποικίσουν τις επιφάνειες των ριζών ακόμα και όταν οι ρίζες είναι ένα μέτρο ή περισσότερο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και μπορούν να παραμείνουν οι πληθυσμοί τους σε υψηλά επίπεδα έως και 18 μήνες μετά την εφαρμογή. Ωστόσο, τα περισσότερα στελέχη στερούνται αυτής της ικανότητας.

Εκτός από τον αποικισμό, τα Trichoderma spp. επιτίθενται με τους δευτερογενής μεταβολίτες που παράγουν. Δεδομένου ότι τα Trichoderma spp. αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται καλύτερα όταν υπάρχουν άφθονες υγιείς ρίζες, έχουν αναπτύξει πολυάριθμους μηχανισμούς τόσο για την επίθεση άλλων μυκήτων όσο και για την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών και των ριζών.trichoderma

Ακολουθεί μια πρόσφατη λίστα μηχανισμών δράσης των Trichoderma spp.

 • Μυκοπαρασιτισμός
 • Αντιβίωση
 • Ανταγωνισμός για θρεπτικά συστατικά ή χώρο
 • Ανεκτικότητα των φυτών στο στρες μέσω της συμβιωτικής σχέσης που αναπτύσσει με το Trichoderma spp.
 • Διαλυτοποίηση και δέσμευση ανόργανων θρεπτικών ουσιών
 • Απενεργοποίηση των ενζύμων των παθογόνων

Η παραδοσιακή ταξινόμηση βασίστηκε σε διαφορές στη μορφολογία και κυρίως στο βιολογικό μηχανισμό της παραγωγής αγενών σπορίων. Κατά συνέπεια, τα ταξινομιμένα είδη  από εννέα έχουν γίνει τουλάχιστον τριάντα τρία και είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένα σε έναν ασεξουαλικό κύκλο ζωής.

Κάποια στελέχη Trichoderma είναι πιο αποτελεσματικά για τον έλεγχο ορισμένων παθογόνων από άλλα και μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι ορισμένων μυκήτων. Η πρόσφατη ανακάλυψη σε πολλά εργαστήρια ότι ορισμένα στελέχη παρακινούν τα φυτά να «ενεργοποιήσουν» τους εγγενείς αμυντικούς μηχανισμούς τους προσφέρει την πιθανότητα ότι αυτά τα στελέχη θα ελέγχουν και άλλα παθογόνα εκτός από μύκητες.

Ο οργανισμός αναπτύσσεται και διακλαδώνεται με τυπικές μυκηλιακές υφές, διαμέτρου 5 έως 10 μm. Η αγενής σποροποίηση εμφανίζεται ως μονοκύτταρα, συνήθως πράσινα, κονίδια (συνήθως διαμέτρου 3 έως 5 μm) που απελευθερώνονται σε μεγάλους αριθμούς. Σχηματίζονται επίσης ενδιάμεσα χλαμυδοσπόρια, τα οποία είναι επίσης μονοκύτταρα, αν και δύο ή περισσότερα χλαμυδοσπόρια μπορεί να συντηχθούν μεταξύ τους.

Τα Trichoderma spp. διαθέτουν έμφυτη αντοχή στις περισσότερες γεωργικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των μυκητοκτόνων, αν και τα μεμονωμένα στελέχη διαφέρουν ως προς την αντοχή τους. Ορισμένες σειρές έχουν επιλεγεί ή τροποποιηθεί για να είναι ανθεκτικές σε συγκεκριμένα γεωργικά χημικά. Οι περισσότεροι κατασκευαστές στελεχών Trichoderma για βιολογικό έλεγχο έχουν εκτεταμένους καταλόγους ευαισθησίας ή αντοχής σε μια σειρά φυτοφαρμάκων.

 

 

Biopesticides & Βιοδιεγέρτες – Τι είναι και ποια η χρήση τους στη γεωργία?

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι αναφορές στους βιοδιεγέρτες και στα biopesticides.Τι είναι όμως οι βιοδιεγέρτες και τα biopesticides και ποια η χρήση τους στην γεωργία;

Τα “Biopesticides” ορίζoνται από την EPA (U.S. Environmental Protection Agency) ως “Φυτοπραστατευτικά που περιέχουν προϊόντα φυσικής προέλευσης όπως ζωικούς οργανισμούς, φυτικούς οργανισμούς, βακτήρια και ορισμένα μέταλλα.” Όλα τα Biopesticides είναι φυτοπραστατευτικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται και να εφαρμόζονται ως τέτοια. Ανήκουν σε μία από τις τρεις ομάδες:

 • Μικροβιακά – ενεργό συστατικό είναι ένας ζωντανός μικροοργανισμός (μύκητες, βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα) ή ένα προϊόν που παράγεται από μικροοργανισμό.
 • Βιοχημικά – φυσικές ενώσεις που περιλαμβάνουν φυτικά εκχυλίσματα και φυσικές χημικές ουσίες.
 • Φυτοπροστατευτικά που προέρχονται από διαγονιδιακά φυτά – τα προϊόντα που προκύπτουν από την εισαγωγή νέων γονιδίων στα φυτά (δηλαδή, το αποτέλεσμα της γενετικής μηχανικής).

 

Τα Biopesticides ελέγχουν τις ασθένειες των φυτών με πέντε τρόπους:

 1. Εξόντωση δια επαφής (διάτρηση) ή παρασιτισμός του παθογόνου-                     Ένα παράδειγμα αυτού είναι ένας ωφέλιμος μύκητας που επιτίθεται σε ένα παθογόνο μύκητα για να θραφεί ή ένας ωφέλιμος μύκητας που μολύνει και σκοτώνει ένα έντομο.
 2. Εξόντωση μέσω δευτερογενών μεταβολητών – Μερικοί μικροοργανισμοί παράγουν αντιβιοτικά που είναι τοξικά για τα παράσιτα.Υπάρχουν πολλά βακτήρια που το κάνουν αυτό.
 3. Ανταγωνισμός – Τα παθογόνα δεν μπορούν να αποικίσουν και να εισβάλουν σε ένα φυτό εάν η επιφάνεια του φυτού (φύλλα, ρίζες κ.λ.π.) είναι ήδη καλυμμένη με ωφέλιμους μικροοργανισμούς.
 4. Διέγερση της άμυνας των φυτών – Αν και πολύ διαφορετικά από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, τα φυτά έχουν ένα είδος αυτοάμυνας. Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί μπορούν να αναγκάσουν τα φυτά να «ενεργοποιήσουν» την άμυνά τους πριν συναντήσουν ένα παράσιτο. Το φυτό τότε είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί από το παράσιτο.
 5. Προώθηση της ανάπτυξης των φυτών και της ανοχής στο στρες – Τα πιο υγιή φυτά είναι πιο ανθεκτικά όταν αντιμετωπίζουν μια ασθένεια.

biopesticides - βιοδιεγέρτες βιοδιεγέρτης

 

Μερικές φορές ένα μεμονωμένο Biopesticide λειτουργεί με περισσότερους από έναν από τους παραπάνω τρόπους.

Οι βιοδιεγέρτες έχουν διαφορετικό πρωταρχικό σκοπό. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση της άμυνας των φυτών (που μπορεί να οδηγήσει στο να είναι το φυτό λιγότερο ευάλωτο στην επίθεση από ένα παράσιτο).Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιομηχανίας Βιοδιεγέρτων (European Biostimulants Industry Council) έχει ορίσει ως βιοδιεγέρτη  «ένα σκεύασμα που περιέχει μια ή περισσότερες ουσίες ή/και μικροοργανισμούς (π.χ. βακτήρια και μύκητες) των οποίων η λειτουργία, όταν εφαρμόζεται σε φυτά ή στη ριζόσφαιρα , είναι να διεγείρει φυσικές διεργασίες που ενισχύουν την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών, την αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών απο το φυτό, την ανοχή στο αβιοτικό στρες και την ποιότητα των καλλιεργειών».

 

Οι βιοδιεργέτες περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία συστατικών, τα οποία μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες τέσσερις κατηγορίες:

 • Μικροοργανισμοί (π.χ. μύκητες και βακτήρια).
 • Εκχυλίσματα από φυτά ή φύκια.
 • Οργανικά μόρια συμπεριλαμβανομένων διαφόρων συστατικών της οργανικής ύλης του εδάφους.
 • Ανόργανα στοιχεία ή μόρια.

 

Οι βιοδιεγέρτες μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των φυτών με πολλούς από τους ακόλουθους τρόπους :

 1. Βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους επηρεάζοντας τα χαρακτηριστικά του εδάφους όπως η ικανότητα συγκράτησης νερού, η δομή ή ο αερισμός.
 2. Βελτιώνουν την πρόσβαση των φυτών σε θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν ήδη στο έδαφος.
 3. Διεγείρουν την άμυνα των φυτών ή με άλλο τρόπο αυξάνουν την ανοχή του φυτού στο στρες (από βιολογικές ή μη πηγές).
 4. Βελτιώνουν την ανάπτυξη των ριζών του φυτού (έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να προσλαμβάνει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά).
 5. Βελτιώνουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των καρπών του φυτού(π.χ. βελτιωμένη γεύση).

biopesticides - βιοδιεγέρτης - βιοδιεγέρτες

Ένας ζωντανός μικροοργανισμός που εφαρμόζεται στο έδαφος ή σε ένα φυτό και που προσβάλλει ή παρασιτεί ένα παθογόνο είναι ένας παράγοντας βιολογικής καταπολέμησης.

Ο Χαλκός στη Δενδροκομία

Ο χαλκός υπήρξε το πρώτο χημικό σκεύασμα με πολύ καλό αποτέλεσμα κατά πολλών μυκήτων που προσβάλουν τα φυτά και αποτέλεσε το πρώτο πραγματικό μυκητοκτόνο στην ιστορία της γεωργίας από το 1880.

Ο χαλκός συμμετέχει στην φωτοσύνθεση στα φυτικά κύτταρα με μεταφορά ηλεκτρονίων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ενζύμων και είναι ένα από τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Η έλλειψη του χαλκού στα φυτά αν και δύσκολο να εντοπιστεί οπτικά προκαλεί τα εξής συμπτώματα, μαρασμό φύλλων με πιο ανοιχτόχρωμο χρώμα (κοντά στο κίτρινο) και νανισμούς.Το εδαφικό pΗ και η οργανική ύλη είναι από τα κυρίαρχα στοιχεία που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του χαλκού. Η συγκέντρωση της οργανικής ύλης μειώνει την διαθεσιμότητα του χαλκού και την διαθεσιμότητα στις καλλιέργειες.

 Οι 4 μορφές του χαλκού στην γεωργία (βιολογική και συμβατική).

 1. Bορδιγάλειος πολτός (Calcium copper sulfate).
 2. Το υδροξείδιο του χαλκού (Copper hydroxide).
 3. Ο οξυχλωριούχος χαλκός (Copper oxychloride).
 4. Το Οξείδιο του χαλκού (Copper oxide) .

Πλεονεκτήματα χαλκούχων σκευασμάτων

 • Μεγάλη προσκολλητικότητα στα φύλλα
 • Μεγάλη περίοδος δράσης (εκτός και αν ακολουθήσει βροχόπτωση)

Ο Βορδιγάλειος πολτός εφαρμόζεται νωρίς το χειμώνα, μετά  την πτώση των φύλλων, και μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Είναι κατάλληλος για την αντιμετώπιση μυκήτων των γενών: Peronospora, Phytopthora, Plasmopara, Phomopsis, Septoria, Monilia, Exoascus, Coryneum, Colletotrichum, Cycloconium, Cladosporium, Cercospora και για τις σκωριάσεις που οφείλονται στα γένη Uromyces, Gymnosporangium και Puccinia. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικός στις σήψεις των ριζών που οφείλονται στους μύκητες Pythium, Verticillium και Sclerotinia. Μια άλλη εφαρμογή το πολτού αυτού είναι στο βάψιμο (επάλειψη) του κορμού των δένδρων και των τομών από τα κλαδέματα, το οποίο γίνεται με πολτό μεγάλης συγκέντρωσης και με μια βούρτσα. Η επάλειψη προστατεύει τους κορμούς από μολύνσεις ασθενειών του εδάφους. Τέλος ο βορδιγάλειος πολτός χρησιμοποιείται και στην βιολογική γεωργία με μικρές όμως αναλογίες ψεκασμού.

 

Ο χαλκός εκτός από μυκητοκτόνο δράση έχει και σημαντική βακτηριοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και προστασία από βακτήρια όπως το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων. Η δράση του χαλκού εναντίων των βακτηρίων ενισχύει και την άμυνα των φυτών στους παγετούς.

Στα πυρηνόκαρπα καλό θα είναι να γίνονται προληπτικές εφαρμογές, με βάση πάντα και τις γεωργικές προειδοποιήσεις, για τις ασθένειες ΕΞΩΑΣΚΟΣ, ΚΟΡΥΝΕΟ, ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ, ΦΩΜΟΨΗ (ΕΛΚΟΣ ΚΛΑΔΙΣΚΩΝ).
Στα εσπεριδοειδή, εκτός από την προληπτική του δράση στις διάφορες ασθένειες, η εφαρμογή χαλκού λειτουργεί προληπτικά κατά τις κομμιώσεις (κόλλες που βγαίνουν από τον κορμό και στα κλαδιά του φυτού). Οι κομμιώσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην έλλειψη χαλκού και είναι σπάνιες όπου εφαρμόζονται χαλκούχα μυκητοκτόνα.
Στην ελιά: Μπορούν να γίνουν προληπτικοί ψεκασμοί στις αρχές του φθινοπώρου καθώς και μετά τη συλλογή του ελαιοκάρπου και το κλάδεμα για την επούλωση των πληγών, δρα κατά του καρκίνου της ελιάς και άλλων μυκητολογικών ασθενειών. Μπορούν να γίνουν μερικοί ψεκασμοί και στις αρχές της άνοιξης.Οι εφαρμογές πρέπει να σταματήσουν πριν την άνθηση.

Συνδυαστικότητα

Όλα τα χαλκούχα σκευάσματα δεν μπορούν να συνδυαστούν με ισχυρά όξινα και ισχυρά αλκαλικά σκευάσματα.

Πάντα θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων  πριν από κάθε συνδυασμό .

Φυτοτοξικότητα

Σε μηλοειδή και πυρηνόκαρπα όλα τα χαλκούχα σκευάσματα μπορούν να εφαρμόζονται μέχρι το φούσκωμα των οφθαλμών. Από την έκπτυξη των οφθαλμών και μετά μπορεί να προκαλέσουν φυτοτοξικότητα.

Σε ελιά,αμπέλι και λαχανικά η εφαρμογή χαλκούχων μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ όλη τη διάρκεια του βιολογικού τους κύκλου.

Οι μορφές του χαλκού και οι δόσεις που πρέπει να χρησιμοποιούνται καθορίζονται από:

 • Την εποχή
 • Τις καιρικές συνθήκες

 

Πρόγραμμα CheRemote (2018-2021) – Κεράσι

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΛΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΡΠΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΑΠΟ RHAGOLETIS CERASI ΚΑΙ DROSOPHILA SUZUKII

ΕΝΙΑΙΑ ΔΡΑΣΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/  ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ κεράσι

Έργο Τ1ΕΔΚ-04341, CheRemote (2018-2021)

Συντονιστής: ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., Εταίροι: ΑΓΡΟΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ Ο.Ε., NOVAGREEN Α.Ε.

Διάρκεια: 3 έτη, Προϋπολογισμός: 387.785 €

Η κερασιά είναι το πλέον καλλιεργημένο είδος από τα δενδρώδη οπωροφόρα στην Ευρώπη. Όμως, τα παραγόμενα κεράσια είναι πάντοτε σε έλλειψη στην αγορά, διότι η παραγωγή του προϊόντος αυτού είναι ευαίσθητη στις κλιματικές συνθήκες. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περί τα 100.000 στρ. εκ των οποίων το 65%-70% στην Ημαθία και Πέλλα. Η μέση στρεμματική απόδοση της κερασιάς ανέρχεται από 400 έως 650 kg/στρ. και τιμές που απολαμβάνουν οι κερασοπαραγωγοί (1.8 – 2.0 €/kg) είναι από τις υψηλότερες στα οπωροφόρα δένδρα, ενώ το μέσο κέρδος παραγωγού ανέρχεται σε 350 €/στρ. Λόγω των ιδανικών κλιματικών συνθηκών για την παραγωγή πρώιμων κερασιών, η καλλιέργεια της κερασιάς παρουσιάζει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, παρουσιάζοντας το συγκριτικό πλεονεκτήμα της πρωιμότητας σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την υψηλή διατροφική του αξία και αντιοξειδωτικό περιεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη την σύγχρονη τάσης των καταναλωτών για προϊόντα “superfoods”.

Η αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα οφείλεται στις συνθήκες υδατικού στρες και έντονου φωτισμού που υφίστανται τα υπέργεια όργανα των φυτών στη χώρα μας, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, των χαμηλών βροχοπτώσεων και της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας. Η συνθήκες αυτές διεγείρουν την παραγωγή αμπσισικού οξέως, που με τη σειρά του προκαλεί την αύξηση των καροτενοειδών και των πολυφαινολών, όπως των ανθοκυανών, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από το οξειδωτικό στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα κεράσια. Αυτή η ιδιαιτερότητα όμως δεν έχει αξιοποιηθεί, ώστε να καταστεί φανερό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα στην παραγωγή προϊόντων με υψηλή διαιτητική αξία.

Η συγκέντρωση του αμπσισικού οξέως και κατά συνέπεια η αντιοξειδωτική ικανότητα των καρπών, επηρεάζεται και από τη θέση του φυτού μέσα στον οπωρώνα, αφού το αμπσισικό οξύ είναι μια αντίδραση του φυτού στο υδατικό στρες και στην έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Φυτά τα οποία έχουν τέτοια έκθεση ώστε να υφίστανται λιγότερο φωτισμό λόγω έκθεσης η και σκίασης ή βρίσκονται σε περιοχές του οπωρώνα με υψηλή υγρασία λόγω ιδιαίτερων εδαφολογικών συνθηκών, είναι πιθανό να παρουσιάζουν μικρότερες συγκεντρώσεις αμπσισικού οξέως και συνεπώς οι καρποί να διαθέτουν χαμηλότερες συγκεντρώσεις πολυφαινολικών ουσιών. Συνεπώς, είναι πιθανόν να υπάρχουν εντός του οπωρώνα θύλακες ή ζώνες με φυτά που έχουν καρπό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά την ποιότητα και το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο. Η καταγραφή και η ταυτοποίηση τέτοιων ζωνών είναι εφικτή με τις σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους της τηλεπισκόπησης της γεωματικής και της γεωστατιστικής ανάλυσης.

Η εκτίμηση των καροτενοειδών των ανθοκυανών καθώς και άλλων ποιοτικών χαρακτηριστικών του καρπού μπορούν να πραγματοποιηθεί με τη χρήση τηλεπισκοπικών δεικτών. Η αξιοποίηση πολυφασματικών εικόνων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να προσδιορίσει τις περιοχές εντός του οπωρώνα, όπου συσσωρεύονται αυξημένες συγκεντρώσεις πολυφαινολών στους καρπούς των δέντρων λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας της περιοχής. Για τον σκοπό αυτό θα εξετασθούν διάφοροι φασματικοί δείκτες (Carotenoid Reflectance Index 1 (CRI1) , Carotenoid Reflectance Index 2 (CRI2), Anthocyanin Reflectance Index (ARI) κ.α και θα συσχετισθούν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών.

Η δημιουργία ζωνών διαχείρισης με τη χρήση πολυφασματικών δεικτών και η μελέτη με αναλυτικές διαδικασίες του αμπσισικού οξέως, των ανθοκυανών, των καροτενοειδών και των ολικών στερών διαλυτών του καρπού θα βοηθήσει στον προσδιορισμό ζωνών που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (και αποτελούν terroir), ως προς την ποιότητα των καρπών (γιατί π.χ. συγκεντρώνουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ανθοκυανών στους καρπούς) και στον προσδιορισμό ζωνών που λόγω θέσης, έκθεσης και καλλιεργούμενης ποικιλίας παρουσιάζουν μεγαλύτερη πρωιμότητα. Η γνώση των ζωνών που ωριμάζουν νωρίτερα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους παραγωγούς, διότι θα τους διευκολύνει στην καταπολέμηση των εντόμων ραγολέτιδας και δροσόφιλας (Rhagoletis cerasi και Drosophila suzukii, αντίστοιχα).

Ο προσδιορισμός του χρόνου έναρξης ωρίμανσης των κερασιών, συμπίπτει με την έναρξη των ωοτοκιών της ραγολέτιδος στους καρπούς και προσδιορίζει τον χρόνο για την εφαρμογή του πρώτου ψεκασμού.

Μέσα από μια σειρά ερευνητικών και τεχνολογικών δράσεων, που διήρκεσαν από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2021, το έργο CheRemote (Τ1ΕΔΚ-04341) κατάφερε:

 • Να προσδιορίζονται έγκαιρα ζώνες, αγροτεμάχια ή και ομάδες δένδρων που εισέρχονται σε φάση ωρίμανσης έτσι ώστε η φυτοπροστασία να γίνεται έγκαιρα και στοχευμένα.
 • Να προσδιορίζονται έγκαιρα ζώνες, αγροτεμάχια ή και ομάδες δένδρων με καρπούς που διαθέτουν το βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικού περιεχομένου, γεγονός που καθιστά δυνατή τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης της συγκομιδής, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

 

Τόσο τα δεδομένα, όσο και τα αποτελέσματα του έργου συνοψίζονται σε μια εφαρμογή γεωργίας ακριβείας, ιδιαίτερα υποστηρικτική στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων στην διαχείριση των φυτειών κερασιού της Πέλλας, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου (web) από σταθερούς ή φορητούς υπολογιστές, καθώς και κινητές συσκευές (smartphone και tablet).

Πρόκειται για μια διαδικτυακή γεωπύλη (WebGIS), δηλαδή μια εφαρμογή που παρέχει πρόσβαση σε μια πλούσια γεωβάση των φυτειών, που αποτελείται από 100 γεωχωρικά επίπεδα διανυσματικού (vector) και ψηφιδωτού (raster) τύπου – και συγκεκριμένα, αναλύσεις των καρπών και των φύλλων ανά δέντρο, εδαφολογικές αναλύσεις, αγρονομικές πληροφορίες (ποικιλία, ηλικία δέντρων, κλπ.), καθώς και εικόνες από Συστήματα μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – γνωστότερα και ως drone).

Το webGIS βρίσκεται εγκατεστημένο στο server της Οικοανάπτυξης και είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσα από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://tsexa7.maps.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=d07dc4fcf5f941a3b1ed806d06dbd424

Οι εικόνες που λαμβάνονται σε κρίσιμες ημερομηνίες για κάθε φυτεία δίνουν την δυνατότητα (μέσω του μετασχηματισμού τους σε θεματικούς χάρτες δεικτών βλάστησης), για εκτίμηση του αντιοξειδωτικού περιεχομένου και των σακχάρων των καρπών, δηλαδή για την διατροφική και γευστική αξία των καρπών την στιγμή της λήψης (δείτε εδώ σχετική δημοσίευση: Antioxidants | Free Full-Text | Prediction of Antioxidant Activity of Cherry Fruits from UAS Multispectral Imagery Using Machine Learning (mdpi.com).

Η δυνατότητα εντοπισμού των δέντρων με καρπούς υψηλότερου αντιοξειδωτικού περιεχομένου και ταυτοχρόνως αρκούντως γευστικούς, τους καθιστά προϊόντα με υψηλότερη αξία στην αγορά, ενώ η καταγραφή τους σε θεματικούς χάρτες δίνει τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από τους παραγωγούς με εφαρμογές γεωργία ακριβείας (στοχευμένης συγκομιδής).

web_gis
« από 10 »

Novagreen Weather App

Giannitsá
overcast clouds
9.6 ° C
12.3 °
8.2 °
58 %
0.7kmh
100 %
Κυ
10 °
Δε
10 °
Τρ
9 °
Τε
11 °
Πε
10 °