Οι μύκητες του γένους Phytophthora μεταδίδονται με το έδαφος. Οι πιο συνήθεις προσβολές εμφανίζονται στο λαιμό, τις ρίζες, τον κορμό ή τα χαμηλότερα στο έδαφος κλαδιά ενώ συχνά παρουσιάζονται και σήψεις καρπών (π.χ. εσπεριδοειδή). Είναι πολύ διαδεδομένη ασθένεια παγκοσμίως αλλά συχνά παραμένει αδιάγνωστη ή ασαφούς αιτιολογίας γιατί δεν γίνεται ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος ή δεν συλλέγονται κατάλληλα δείγματα. Οι προσβολές που προκαλεί είναι γνωστές σαν έλκος ή σήψη λαιμού και προσβάλλει πλήθος δενδρωδών καλλιεργειών, θάμνους αλλά και ποώδη φυτά.
Συμπτώματα
Η προσβολή συνήθως αρχίζει από το λαιμό ή τις κύριες ρίζες. Ο φλοιός εξωτερικά φαίνεται πιο σκοτεινός σαν βρεγμένος κι ελαφρά βυθισμένος. Στην αρχή καλύπτει μέρος μόνο της περιφέρειας του κορμού αλλά αργότερα το περιβάλλει ολόκληρο οπότε το δένδρο ξηραίνεται. Παρατηρείται σχίσιμο του φλοιού και έκκριση κόμμεος. Εσωτερικά, παρατηρείται καστανός μεταχρωματισμός του φλοιού και του καμβίου που φθάνει μέχρι το ξύλο. Ο φλοιός ρυτιδώνεται, νεκρώνεται απολεπίζεται και πολλές φορές αποκαλύπτεται το ξύλο. Τα προσβεβλημένα δένδρα έχουν μία μονόπλευρη ή καθολική χλώρωση των φύλλων καχεκτική βλάστηση, εμφανίζουν φυλλόπτωση και αργά ή γρήγορα ξηραίνονται.
Αίτιο
Η ασθένεια προκαλείται όπως αναφέρθηκε από διάφορα είδη του γένους Phytophthora που ανήκουν στους Ωομύκητες. Είναι παθογόνα εδάφους που επιβιώνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια με τα ωοσπόριά τους. Για να αναπτυχθούν, διασπαρούν και να μολύνουν έχουν ανάγκη εδαφικής υγρασίας. Οι προσβολές είναι συχνές σε βαριά εδάφη μετά από βροχές κι ευνοούνται από την ύπαρξη πληγών. Στη Ελλάδα τα μηλοειδή προσβάλλονται κυρίως από το είδος Phytophthora cactorum, ενώ τα πυρηνόκαρπα συνήθως από τα είδη Phytophthora syringae και P.megasperma που είναι ψυχρόφιλα και είναι υπεύθυνα για πρώιμες προσβολές της άνοιξης και τα είδη P. cactorum και P. citrophthora σχετικά θερμόφιλα, που προκαλούν τις όψιμες προσβολές .
Αντιμετώπιση
Χρήση ανθεκτικών υποκειμένων
Προληπτικά καλλιεργητικά μέτρα όπως : Υγιή δενδρύλλια, επάλειψη κορμού δένδρων με βορδιγάλεια πάστα, αποφυγή διαβροχής του κορμού των δένδρων, καλή στράγγιση οπωρώνων κι αποφυγή δημιουργίας πληγών στις ρίζες και το λαιμό των δένδρων. Βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση ανταγωνιστικών μυκήτων ή βακτηρίων όπως Trichoderma,Gliocladium, Bacillus subtillis κ.α.
Θεραπευτικά μέτρα
Εκρίζωση των ξηρών κι έντονα προσβεβλημένων δένδρων μαζί με τις ρίζες κι απομάκρυνση από τον οπωρώνα. Σε περίπτωση προσβολής σε αρχικό στάδιο συνιστάται αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά του μεταχρωματισμένου φλοιού και καμβίου μαζί με ζώνη 5 εκ κάτω από το υγιές μέρος. Απολύμανση νερού άρδευσης με θειικό χαλκό. Ριζοπότισμα των δέντρων ή επάλειψη κορμού με fosetyl – Al, ή μείγματος διττανθρακικής αμμωνίας + θειικού χαλκού.