Αποτελεί τον σπουδαιότερο εντομολογικό εχθρό της ελιάς παγκοσμίως και χρειάζεται κάθε χρόνο καταπολέμηση για μείωση των ζημιών που προκαλεί. Το ενήλικο έχει μήκος 5 mm και ανοιχτοκαστανό χρώμα. Στο θώρακα υπάρχουν κατά μήκος 3 σκοτεινές γραμμές και υπόλευκο ή κιτρινωπό έχει διαφανείς πτέρυγες, ιριδίζουσες, με ένα σκοτεινό στίγμα στην άκρη. Τα θηλυκά άτομα διαθέτουν ευδιάκριτο ωοθέτη. Το αβγό είναι πολύ στενόμακρο, λευκό κάπως οξύ στην μία άκρη και τοποθετείται στο περικάρπιο της ελιάς ή αγριελιάς. Η προνύμφη είναι υπόλευκη ή ανοιχτοκίτρινη με μήκος 7-8 mm με πρόσθιο μέρος στενότερο του οπισθίου. Δεν έχει κεφαλική κάψα όπως όλες οι προνύμφες των εντόμων της οικογένειας Tephritidae. Η νύμφη είναι ελλειψοειδής ανοιχτοκαστανή με περίβλημα το δερμάτιο της ανεπτυγμένης προνύμφης. Είναι είδος μονοφάγο και προσβάλλει και ωοτοκεί μόνο στα είδη της ελιάς κι αγριελιάς.
Βιολογία
Έχει 3-4 γενεές το έτος στην Ελλάδα. Η ωοτοκία αρχίζει συνήθως στα τέλη Ιουνίου. Τα θηλυκά άτομα αφού ανοίξουν με τον ωοθέτη τους την οπή ωοτοκίας, εισάγουν μόνο ένα αβγό ανά καρπό. Τα ενήλικα ζουν αρκετά κι ωοτοκούν επί βδομάδες και μήνες μέχρι τέλη φθινοπώρου πριν τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Η προνύμφη ορύσσει στοά στο μεσοκάρπιο και είναι αυτή που ουσιαστικά προκαλεί τη ζημιά στον ελαιόκαρπο. Νυμφώνεται το καλοκαίρι μέσα στον ελαιόκαρπο, ενώ το φθινόπωρο και χειμώνα στο έδαφος σε μικρό βάθος. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες του καλοκαιριού και η χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία δεν ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου για αυτό πολλές χρονιές Ιούλιο κι Αύγουστο έχουμε υψηλή θνησιμότητα αβγών και προνυμφών κι άγονα νήγματα.
Καταπολέμηση
Προληπτικά δολωματικοί ψεκασμοί με τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα που διενεργούνται από τα ειδικά συνεργεία δακοκτονίας με έξοδα του Δημοσίου. Μαζική παγίδευση ενηλίκων με διαφόρου τύπου παγίδες τροφικές χρωματικές φερομονικές ή συνδυασμό τους.Μαζικές εξαπολύσεις στειρωμένων ατόμων έγιναν σε κάποιες χώρες στο παρελθόν, αλλά η μέθοδος περιορίστηκε για πρακτικούς λόγους.
Η κύρια όμως μέθοδος είναι η χημική καταπολέμηση με δολωματικούς ψεκασμούς ή ψεκασμούς κάλυψης 3-4 ανά καλλιεργητική περίοδο, ανάλογα τη χρονιά και την περιοχή. Τα περισσότερα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται μπαίνουν στον ελαιόκαρπο και θανατώνουν και τις προνύμφες. Στους δολωματικούς ψεκασμούς στοχεύουμε όμως στη θανάτωση των ενηλίκων ατόμων πριν αυτά ωοτοκήσουν.
Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά στην ελιά είναι τα dimethoate (Rogor), thiacloprid (Biscaya), lambda cyhalothrin (Karate Zeon), alpha cypermethrin (Fastac), deltamethrin (Decis), beta cyfluthrin (Bulldock, Dogo), spinosad (Success) κ.α