Αρχική Όλα τα άρθρα Τεχνικά Άρθρα Drosophila Suzukii: Τρόπος και θέσεις διάπαυσης

Drosophila Suzukii: Τρόπος και θέσεις διάπαυσης

0
Drosophila Suzukii: Τρόπος και θέσεις διάπαυσης

Εντομολόγοι και βιολόγοι που μελετούν τα ψυχρά κλίματα προσπαθούν να προσδιορίσουν μέχρι πόσο βόρεια κλίματα αντέχει η δροσόφιλα. Αν μπορεί να επιβιώσει και αν οι καλοκαιρινές προσβολές είναι από τοπικούς πληθυσμούς που διαχειμάζουν η αν έχουν μεταναστεύσει από ηπιότερα νότια κλίματα. Αυτή η πληροφορία θα μας βοηθούσε να προβλέψουμε την έναρξη και την σοβαρότητα των προσβολών της επόμενης χρονιάς.

Τους φθινοπωρινούς μήνες όταν οι προμήθειες τροφής λιγοστεύουν η διάρκεια της μέρας και οι θερμοκρασίες πέφτουν οι συλλήψεις στις παγίδες στη καλλιέργεια μειώνονται ενώ σε τριγύρω δέντρα και σε εναλλακτικά καταφύγια αυξάνονται. Κάποια φυτικά είδη που αναπτύσσονται σε δασικές περιοχές είναι ενναλακτικοί ξενιστές για την αναπαραγωγή. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία λαμβάνουν τροφές και σχηματίζουν σώμα ικανό να αντέξει για μήνες. Ένα ποσοστό του πληθυσμού της Drosophila suzukii που δεν έχει συλλέξει ικανή ποσότητα τροφών κατά την διάπαυση ξυπνά για λήψη τροφής ,σε ευνοϊκές μέρες, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μην επιβιώσουν.

Επίσης το καταφύγιο είναι πολύ σημαντικό, έχουν διάφορα κριτήρια για ένα άνετο χειμερινό σπίτι ώστε να αυξήσουν έτσι την επιβίωσή τους, όπως προστασία, αποφυγή εχθρών, επιθυμητές θερμοκρασίες, υγρασία και πηγή τροφής. Είναι δύσκολο να βρεις τη δροσόφιλα στις διαχειμάζουσες κατοικίες της, μένουν μέσα σε κορμούς δέντρων σχισμές σε φρούτα που σαπίζουν και τρέφονται με χυμούς δέντρου και μελιτώματα από άλλα έντομα.

Συγκεκριμένα τους φθινοπωρινούς μήνες η δροσόφιλα μπορεί να βρεθεί να τρέφεται σε φρούτα όπως καρύδια και μήλα που σαπίζουν. Η απομάκρυνση των μη συγκομισμένων φρούτων είναι κλειδί για να μην μπορεί να ολοκληρώσει την ωοτοκία σε αυτά η δροσόφιλα. Συνεπώς, τα φρούτα μετά τη συγκομιδή πρέπει να απομακρύνονται όπως τα μήλα, τα σύκα και καρύδια που σαπίζουν γιατί είναι καταφύγιο και πηγή τροφής αργά το φθινόπωρο και της δίνει τη δυνατότητα να επιζήσει το χειμώνα. Η παρακολούθηση της παρουσίας και του μεγέθους του πληθυσμού μπορεί να μας αποκαλύψει περιοχές υψηλού κίνδυνου.

Οι θερμοκρασίες κοντά στο ψυχός μπορούν να θανατώσουν τα ανήλικα στάδια της δροσόφιλας αυτό μας δείχνει και τη σημασία της ψύξης των φρούτων μετά τη συγκομιδή πριν οδηγηθούν στην αγορά. Όμως θερμοκρασίες που δε σκοτώνουν τις προνύμφες τις κάνουν πιο ανθεκτικές στο κρύο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μεγαλύτερα και σκουρόχρωμα ενήλικα. Αυτές οι χειμερινές μορφές έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο ψύχος στην έλλειψης τροφής και στην αφυδάτωση.

Λόγω του ότι οι γονιμοποιημένες δροσοφιλες έχουν μεγαλύτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες τα θηλυκά ζευγαρώνουν και διατηρούν το σπέρμα για να εναποθέσουν αυγά όταν ξυπνήσουν την άνοιξη. Αν και με χαμηλά ποσοστά επιβίωσης μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν. Έτσι κατά το τέλος της άνοιξης αρχές καλοκαιριού βλέπουμε μια αναζωπύρωση της Drosophila suzukii στις καλλιέργειες καθώς τα φρούτα ωριμάζουν και τα θηλυκά επιθυμούν να αφήσουν τα αυγά τους.

Κατά τη διάρκεια του θέρους, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την δραστηριότητα της. Συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς τα αρσενικά άτομα είναι στείρα, ενώ σε μελέτες που έγιναν στην Ιαπωνία (2004) μεγάλο μέρος του πληθυσμού θανατώθηκε μετά από έκθεση στους 32,6 οC. Η βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης της δροσόφιλα είναι θερμοκρασία 20 οC και προτιμά όπως και όλα τα δίπτερα υγρά κλίματα.

Συνοψίζοντας, η Drosophila suzukii, η νέα μύγα των φρούτων που πρόσφατα εμφανίστηκε στη χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό εχθρό καθώς ήδη σε γειτονικές μας χώρες έχει μεγάλη εξάπλωση και καθίσταται ανάγκη να μελετηθεί για ορθή αντιμετώπιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ