Κηροπλάστες σε Λωτούς
Οι κηροπλάστες αποτελούν σοβαρούς εχθρούς των εσπεριδοειδών, της φιστικιάς, της συκιάς, του λωτού, της κυδωνιάς και πολλών καλλωπιστικών φυτών.
Συμπτώματα:
Η άμεση ζημιά προέρχεται από την απομύζηση των χυμών του δένδρου η οποία προκαλεί καχεξία, μειωμένη ανάπτυξη και παραγωγή. Ενώ έμμεσα προκαλεί όχι μόνο αισθητική αλλά και πραγματική ζημιά καθώς τα εκκρίματα του εντόμου ευνοούν την παραγωγή του μύκητα της καπνιάς (Capnodium spp.) μειώνοντας τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού καθώς επίσης υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων καρπών καθιστώντας τους μη εμπορικούς.
Αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση του εντόμου είναι δύσκολη και απαιτεί άριστες γνώσεις της βιολογίας του. Η χρήση ρυθμιστών ανάπτυξης όπως pyriproxyfen απευθύνεται στις προνύμφες νεαρών σταδίων στις οποίες η επιτυχία του ψεκασμού είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο οι ψεκασμοί είναι απαραίτητο να γίνουν στο σωστό χρόνο αλλιώς θα είναι αναποτελεσματικοί. Στα ίδια στάδια απευθύνεται και η χρήση της δραστικής ουσίας spirotetramat, η οποία έχει διασυστηματική κίνηση μέσα στο φυτό.
Απαραίτητη είναι η συνεχής παρακολούθηση των προσβεβλημένων φυτών για τον καθορισμό του χρόνου επέμβασης. Αυτή την περίοδο (Τέλος Μαΐου- 1ο 10 ήμερο Ιουνίου) αναμένονται οι πρώτες εκκολάψεις των αυγών και η εμφάνιση των πρώτων προνυμφών. Συστήνεται να γίνουν οι ψεκασμοί που αναφέρονται παραπάνω.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
NOVAGREEN A.E.