ΜΕΤΑΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ – ΘΡΕΨΗ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο γίνεται λόγος για τη σημασία της μετασυλλεκτικής λίπανσης και θρέψης ή αλλιώς της επικουρικής λίπανσης των οπωρώνων. Μετά τη συγκομιδή των καρπών απομακρύνεται από τα φυτά και το έδαφος μεγάλη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων και υδατανθράκων τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν.
Στις προηγμένες γεωργικά χώρες δίνεται βαρύτητα στη μετασυλλεκτική μεταχείριση των καλλιεργειών ειδικά μετά από αυξημένη παραγωγή όπου τα δένδρα έχουν υποστεί ισχυρή καταπόνηση και υψηλή κατανάλωση θρεπτικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό αμέσως μετά τη συγκομιδή εφαρμόζεται το 1/3 έως ½ της βασικής λίπανσης με κοκκώδη η υδατοδιαλυτά λιπάσματα.
Πολύ σπουδαίο ρόλο για αποθησαύριση σημαντικών θρεπτικών στοιχείων στο ξύλο και τη ρίζα έχει η προσθήκη με διαφυλλικές εφαρμογές των ιχνοστοιχείων βόριου, ψευδάργυρου και μαγνήσιού αλλά και του ασβεστίου και του αζώτου. Ενισχύουν την ανθεκτικότητα των φυτών έναντι στο ψύχος του χειμώνα και τους παγετούς της άνοιξης, καθώς αυξάνουν τη συγκέντρωση ηλεκτρολυτών στους κυτταρικούς χυμούς κι ενισχύουν τα κυτταρικά τοιχώματα. Την επόμενη άνοιξη παρατηρείται απρόσκοπτη σύνθεση αυξινών (λόγω επάρκειας ψευδαργύρου), για καλύτερη ανθοφορία κι επομένως καλύτερη και πλούσια καρπόδεση).
Οι μετασυλλεκτικές εφαρμογές διαφυλλικών σκευασμάτων ανάλογα με την καλλιέργεια, θα πρέπει να ξεκινούν από μέσα καλοκαιριού μέχρι αρχές φθινοπώρου, δηλαδή όταν το φύλλωμα είναι υγιές και πράσινο πριν τη φυσιολογική γήρανση, μεταχρωματισμό και πτώση των φύλλων. Απαραίτητο είναι να υπάρχει υγιής φυλλική επιφάνεια για παραγωγή υδατανθράκων καθώς και για καλύτερη και γρηγορότερη απορρόφηση βορίου, ψευδαργύρου, αζώτου κι ασβεστίου και μεταφορά αυτών από τα φύλλα στις ηθμαγγιώδεις δεσμίδες, στο ξύλο και στη ρίζα.
Με αυτήν την μεταχείριση την επόμενη άνοιξη στην έξοδο από το λήθαργο τα δέντρα χρησιμοποιούν στην έναρξη της βλαστικής περιόδου αυτές τις αποθησαυριστικές ουσίες με σκοπό την επίτευξη καλύτερης ανθοφορίας και καρπόδεσης.
Την εποχή έκπτυξης των οφθαλμών (τέλη χειμώνα αρχές άνοιξης) λόγω χαμηλών θερμοκρασιών το ριζικό σύστημα δε μπορεί να προσλάβει ικανές ποσότητες θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος και αφετέρου μικρής φωτοσυνθετικής επιφάνειας (φύλλωμα) τα φυτά δε μπορούν να συνθέσουν υδατάνθρακες. Αυτό καταδεικνύει το σημαντικό ρόλο της προετοιμασίας των φυτών μετά τη συγκομιδή και της μετασυλλεκτικής θρέψης- λίπανσης από το προηγούμενο καλοκαίρι.
Προτάσεις για μετασυλλεκτική λίπανση:
• Σιγουρευτείτε ότι τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στα επιθυμητά επίπεδα συγκέντρωσης ιδιαίτερα το Κάλιο, το Μαγνήσιο και το Βόριο.
• Αμέσως μετά τη συγκομιδή να γίνει άρδευση χωρίς λίπανση για μείωση της καταπόνησης των δένδρων.
• Στη συνέχεια τροφοδότηση με θρεπτικά- αυτό θα εφοδιάσει το δένδρο με στοιχεία που χρειάζονται στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
• Μπορούν να γίνουν είτε εφαρμογές εδάφους είτε διαφυλλικές.
Ρόλος Βορίου (B) στα δέντρα
Αυξάνει αντοχές στους παγετούς/ Βοηθάει στη βλαστικότητα της γύρης / Δρα συνεργιστικά στη δράση του ασβεστίου / Βοηθάει στη διαφοροποίηση οφθαλμών / Συμβάλλει στη μετακίνηση σακχάρων στους καρπούς
Ρόλος Ψευδαργύρου (Zn)
Αυξάνει αντοχές στους παγετούς/ Βοηθάει στη βλαστικότητα της γύρης / Βοηθάει στη διαφοροποίηση οφθαλμών / Ενισχύει την άνθιση και την καρπόδεση / Είναι πρόδρομος αυξινών / Συμβάλλει στη μετακίνηση σακχάρων στους καρπούς.
Ρόλος Μαγνησίου (Mg)
Είναι συστατικό της χλωροφύλλης και αυτό το καθιστά απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση/ Ενεργοποιεί τα ένζυμα.
Ρόλος Καλίου (Κ)
Ρύθμιση ισορροπίας του νερού/ Αποφυγή στρες από το φυτό σε περίοδο ξηρασίας η παγετού / Αποτελεσματική χρήση του αζώτου / Μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων από τα κύτταρα των φύλλων στο φλοίωμα.
Ρόλος Αζώτου (Ν)
Είναι συστατικό των περισσότερων ουσιών που απαντούν στα φυτά/ Αποτελεί μερος των αμινοξέων πρωτεινών νουκλεικών οξέων και της χλωροφύλλης/ Είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση των υδατανθράκων/ Ευνοεί την πρόσληψη και αξιοποίηση άλλων θρεπτικών στοιχείων/ Είναι υπεύθυνο για τη βλάστηση και παραγωγή των φυτών.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
NOVAGREEN A.E.
#NovaGreen