Αρχική Όλα τα άρθρα Τεχνικά Άρθρα Μύγα της Ασίας: Drosophila Suzukii

Μύγα της Ασίας: Drosophila Suzukii

0
Μύγα της Ασίας: Drosophila Suzukii

Η δροσόφιλα Suzukii (Drosophila Suzukii) είναι ένας σημαντικός εχθρός των φρούτων, όπως φρούτα του δάσους, κεράσι κ.α. Η καταγωγή του είναι από την Ασία, στην Αμερική πρώτη φορά ανιχνεύθηκε το 2008 στην Καλιφόρνια και το 2009 στo Όρεγκον και την Ουάσιγκτον. Σήμερα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αμερική και αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό των φρούτων του δάσους. Έχουν αναφερθεί ζημιές 25% σε καλλιέργειες κερασιάς και μέχρι 100% σε βατόμουρα και ροδάκινα. Το 2009 έγινε πρώτη αναφορά του εντόμου στην Ιταλία και λίγα χρόνια αργότερα στην Ελλάδα.

Αναγνώριση

Τα αρσενικά άτομα δροσόφιλας έχουν μια μαύρη διακριτική κηλίδα στην εξωτερική πλευρά της κάθε πτέρυγας καθώς και δύο σειρές από σκουρόχρωμα χτένια σε κάθε πρόσθιο ταρσό. Τα θηλυκά άτομα δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά τα αναγνωρίζουμε από τον πριονωτό ωοθέτη τον οποίο χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν οπή ωοθεσίας σε φρούτα που ωριμάζουν η είναι ήδη ώριμα και τοποθετούν τα αυγά τους σε αυτά . Οι προνύμφες τρέφονται και αναπτύσσονται μέσα στο φρούτο καθόλα τα προνυμφικά τους στάδια ( 3 προνυμφικά στάδια) με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών οι οποίοι συχνά σαπίζουν λόγω δευτερογενών προσβολών από άλλα παθογόνα.

Βιολογία
Το έντομο προτιμά την υψηλή σχετική υγρασία και μέση θερμοκρασία, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα δεν περιορίζουν την επιβίωσή του. Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα έχουμε συλλήψεις του εντόμου σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρόλα αυτά σε περιοχές με βαρύ χειμώνα είναι ενεργό όταν οι θερμοκρασίες είναι κατάλληλες για πληθυσμιακή ανάπτυξη. Συμπληρώνουν πολλές γενεές το έτος και τα θηλυκά μπορούν να εναποθέσουν πάνω από 300 αυγά, τα αρσενικά είναι στείρα σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου γεγονός που περιορίζει τους πληθυσμούς σε περιοχές με ξηροθερμικό κλίμα. Ένας αριθμός παραγόντων κάνουν δύσκολη τη διαχείριση της δροσόφιλας, όπως οι πολλοί ξενιστές (κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, σταφύλια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα κλπ.) η ταχεία ολοκλήρωση της γενεάς, η ικανότητα εισαγωγής των αυγών μέσα στο φρούτο, όπου προστατεύονται από εντομοκτόνα, ενώ οι προνύμφες τρέφονται μέσα σε αυτό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ