Ωίδιο Ροδακινιάς

0
Ωίδιο Ροδακινιάς

ΩΙΔΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΙΑΣ

Στην Ελλάδα προβλήματα από το ωίδιο συνήθως παρατηρούνται σε ροδακινιά και βερυκοκιά με κύρια συμπτώματα καχεκτική ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή. Οι καρποί λόγω μικρού μεγέθους και κακής εμφάνισης υποβαθμίζονται, ενώ σοβαρές είναι και οι προσβολές δενδρυλλίων σε φυτώρια λόγω κακού αερισμού και σκίασης.

Η ασθένεια προσβάλλει φύλλα τρυφερού βλαστούς, άνθη οφθαλμούς και καρπούς. Παρατηρείται χλώρωση σε διαφορετικούς  βαθμούς και τέλος σε προχωρημένο στάδιο νεκρώσεις. Κύριο χαρακτηριστικό είναι σε όλες τις περιπτώσεις η εμφάνιση ενός τεφρόλευκου αλευρώδους επιχρίσματος που είναι το μυκήλιο του μύκητα.

Τα νεαρά φύλλα παρουσιάζουν κατσάρωμα και παραμόρφωση. Οι τρυφεροί βλαστοί παρουσιάζουν καχεκτική ανάπτυξη, κάμψη κορυφής και ξηράνσεις. Σε καρπούς σχηματίζονται υπόλευκες κυκλικές κηλίδες που καλύπτουν μεγάλο μέρος αυτών. Στις θέσεις αυτές ο καρπός γίνεται ερυθρωπός κι αργότερα καστανός, ενώ οι επιφανειακοί ιστοί γίνονται δερματώδεις με μικρές διογκώσεις ή σχισμές.

Το ωίδιο της ροδακινιάς οφείλεται στο μύκητα Sphaerotheca pannosa Ο ίδιος μύκητας προσβάλλει την τρανταφυλλιά και την αμυγδαλιά. Σχηματίζει κονίδια σε αλυσίδες επί μακριών κονιδιοφόρων. Ο μύκητας διαχειμάζει ως  μυκήλιο στους οφθαλμούς και σε ήπιους χειμώνες στους βλαστούς και στους κλαδίσκους. Τα σχηματιζόμενα κονίδια αποτελούν τα κύρια μολύσματα για τις μολύνσεις των τρυφερών οργάνων και μεταφέρονται με τον άνεμο. Έχουν άριστη θερμοκρασία βλάστησης 21-270C ενώ δεν βλαστάνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 36 0C. Η ασθένεια ευνοείται από ξηρό καιρό και ηλιοφάνεια και είναι σοβαρή σε νεαρά δέντρα και σε όψιμες ποικιλίες.

Αντιμετώπιση : Συνήθως διενεργούνται εφαρμογές χημικών μυκητοκτόνων πολύ αποτελεσματικών για την ασθένεια στα ακόλουθα στάδια :

Στην πτώση πετάλων

Στην απόσπαση κάλυκα (10-15 μέρες από την προηγούμενη) και

Στο στάδιο του καρπιδίου περίπου 20 μέρες αργότερα.

Εννοείται πως σε περιοχές και οπωρώνες που η ασθένεια αποτελεί συχνό και μεγάλο πρόβλημα οι εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα συνεχίζονται ανά 12-15 μέρες, μέχρι το τέλος ανάπτυξης των βλαστών, περίπου μέσα καλοκαιριού. Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω μερικές κατάλληλες δραστικές για την καταπολέμηση του ωιδίου στη ροδακινιά που ανήκουν στην ομάδα των τριαζολών, στρομπιλουρινών και καρβοξαμιδίων (SDHIs) και είναι οι περισσότερες διασυστηματικές.

Bupirimate (Nimrod), tebuconazole (Folicur, Password κ.α.),penthiopyrad (Fontelis), tetraconazole(Eminent), penconazole (Τοπάς), fluxapyroxad (Sercadis),  boscalid/pyraclostrobin (Signum), Mefentrifluconazole (Revyona) trifloxystrobin (Flint-Flint Max), fluopyram (Luna Experience), cyflufenamid (Cyflamid), θείο κ.α.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ