Σκολύτης κερασιάς (Scolytus rugulosus)
Το ενήλικο έχει μήκος 1,8-2,7 mm και χρώμα σώματος καστανό σοκολατί σκοτεινό θαμπό. Έχει μαύρο πρόνωτο κι έλυτρα, με υπέρυθρη κορυφή. Προσβάλλει κυρίως τα πυρηνόκαρπα αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερυκοκιά και κερασιά, αλλά καμιά φορά το συναντάει κανείς και στη μηλιά.
Έχει 2 γενεές το έτος. Διαχειμάζει ως πλήρως ανεπτυγμένη προνύμφη στη στοά της. Νυμφώνεται κι ενηλικιώνεται την άνοιξη στην άκρη της στοάς της. Αρχές άνοιξης τα ενήλικα τρέφονται με οφθαλμούς ή νεαρούς βλαστούς με μικρές ζημιές Έπειτα τα θηλυκά ωοτοκούν σε στοές του ξύλου περίπου 4 εκ. Ένα θηλυκό άτομο γεννά περίπου 50 αβγά. Προσβάλλει κυρίως ασθενικά κι εξασθενημένα δέντρα, όμως μπορεί το καλοκαίρι να προσβάλλει και ζωηρά δέντρα την περίοδο της ξηρασίας. Παρατηρείται κομμίωση στις θέσεις των μητρικών στοών. Είναι πολύ βλαβερό έντομο γιατί μπορεί να ξηράνει κλάδους κι ολόκληρα δέντρα όταν καταστρέψει περιμετρικά μεγάλο μέρος καμβιακής ζώνης του κορμού.
Καταπολέμηση :
Κυρίως συστήνονται καλλιεργητικά μέτρα όπως οτιδήποτε κρατά τα δέντρα σε καλή και υγιεινή κατάσταση δηλαδή κατάλληλη λίπανση κι άρδευση, έγκαιρη αφαίρεση με κλάδεμα και καταστροφή των προσβεβλημένων βλαστών και κλαδιών. Σε πολλές περιπτώσεις κι ανάλογα με την περιοχή και το ιστορικό προσβολών προτείνεται χημική καταπολέμηση εναντίον των ενηλίκων ατόμων. Μία εφαρμογή το Μάιο και 1-2 εφαρμογές το καλοκαίρι μετά τη συγκομιδή περίπου τέλη Ιουνίου με Αύγουστο. Ειδικά για την καλλιέργεια της κερασιάς τα συνήθη εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι το phosmet (Imidan) και το tau fluvalinate (Mavrik). Αξίζει να αναφερθεί πως έχει παρατηρηθεί ότι δέντρα καλά λιπασμένα και ζωηρά με επάρκεια βορίου έχουν δυνατούς οφθαλμούς που δύσκολα προτιμώνται και προσβάλλονται από το έντομο. Επίσης το κόμμι που παράγει το δέντρο στις στοές του εντόμου, πολλές φορές προκαλεί θνησιμότητα των προνυμφών μέσα στην στοά.