Αντιμετώπιση Myzus persicae αφίδων στη ροδακινιά

0
505
Myzus persicae

Η αφίδα Myzus persicae είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος με ξενιστές πάνω από 400 είδη φυτών. Έχει περισσότερες από 5 γενεές το έτος. Την περίοδο του χειμώνα διαχειμάζει ως χειμερινό αβγό στο φλοιό των κύριων ξενιστών (ροδακινιάς) ή στους οφθαλμούς αυτών. Στο τέλος του χειμώνα με αρχές άνοιξης από τα αβγά βγαίνουν άπτερα παρθενογεννετικά θηλυκά άτομα τα λεγόμενα θεμελιωτικά. Ακολουθούν 2 γενεές στη ροδακινιά και μετά πτερωτά άτομα μεταναστεύουν σε ποώδη φυτά όπου εκεί η μια παρθενογεννετική γενεά διαδέχεται την άλλη. Το φθινόπωρο σε αυτούς τους ξενιστές παράγονται πτερωτά θηλυκά άτομα τα οποία μεταναστεύουν πάλι στη ροδακινιά ή τα άλλα πυρηνόκαρπα. Εκεί γεννούν θηλυκά τα οποία συζεύγνονται με τα αρσενικά κι έπειτα γεννούν τα χειμερινά αβγά.

Κύριο μέλημα των παραγωγών θα πρέπει να είναι η διατήρηση των φυσικών εχθρών στον οπωρώνα ώστε να μειώνονται οι πληθυσμοί των αφίδων. Για αυτό το λόγο συστήνεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προιόντων φιλικών προς τα ωφέλιμα έντομα, εκλεκτικών εντομοκτόνων εναντίον των άλλων εχθρών των δέντρων, αλλά κι εναντίον των αφίδων. Θεμελιώδης αρχή για την επιτυχή καταπολέμηση της Myzus persicae αποτελούν οι προανθικές εφαρμογές κατάλληλων αφιδοκτόνων σε συνδυασμό με παραφινέλαια ή ορυκτέλαια που γίνονται στο στάδιο του ροζ μπουμπουκιού.

Υπενθυμίζεται πως τα εγκεκριμένα για τη ροδακινιά εντομοκτόνα που μπορούν να εφαρμοστούν πριν την άνθιση είναι τα flonicamid (Teppeki, Afinto), acetamiprid (Profil SG και SL), sulfoxaflor (Closer, Flash). Σε περιπτώσεις αποτυχίας καταπολέμησης ή  επανεμφάνισης  πληθυσμών αφίδων μπορεί να  επαναληφθεί ο ψεκασμός. Την περίοδο που τα δέντρα έχουν αποκτήσει ικανοποιητική  φιλλική επιφάνεια και οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πάνω από 20 °C, μπορεί να εφαρμοστεί επιπρόσθετα και το spirotetramat (Movento).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ