Αρχική Όλα τα άρθρα Τεχνικά Άρθρα Βελτίωση Συντηρησιμότητας Φρούτων

Βελτίωση Συντηρησιμότητας Φρούτων

0
Βελτίωση Συντηρησιμότητας Φρούτων

Tα φυτά συνήθως δεν αναπτύσσονται κάτω από άριστες συνθήκες σε όλο το κύκλο της ζωής τους, αλλά βιώνουν διάφορες ανεπιθύμητες καταστάσεις, λόγω της παρουσίας διαφόρων παραγόντων stress (παρουσία παθογόνων, κλίμα, διαχείριση των καλλιεργιών).

Όταν τα φυτά αντιμετωπίζουν αυτές τις αντίξοες συνθήκες, θα αναπτύξουν αμυντικούς μηχανισμούς κατά του stress. Τα φυτά θα βελτιώσουν την εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας την απώλεια νερού και χρησιμοποιούν τα αποθέματα για να διατηρήσουν τις ζωτικές λειτουργίες. Αυτό όμως οδηγεί στο κλείσιμο των στοματίων, με μείωση της μεταβολικής δραστηριότητας και του ρυθμού φωτοσύνθεσης και ως αποτέλεσμα μείωση των αποδόσεων των καλλιεργιών.

Συνέπεια καταστάσεων stress είναι η παραγωγή αιθυλενίου και αψυσικού oξέος. Αυτές οι ορμόνες θα προκαλέσουν το κλείσιμο των στοματίων, μείωση της εξατμισοδιαπνοής και πτώση καρπών.

Το αιθυλένιο είναι μια φυσική ουσία (αέριο) που παράγεται από τους καρπούς , η οποία προκαλεί την ωρίμανση και τελικά τη κατάρρευση των καρπών. Μια από τις επιδράσεις του αιθυλενίου είναι ότι, αμέσως μετά τη συγκομιδή, οι καρποί χάνουν τη φυσική τους σκληρότητα και γίνονται μαλακοί.

Ένας παράγοντας που δεν μπορούμε να προβλέψουμε και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί είναι ο καιρός. Θερμοκρασίες πάνω ή κάτω από ένα ορισμένο εύρος, ανάλογα με το φυτό, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Αυτές οι ζημίες θα περιορίσουν την κανονική διάρκεια ζωής του φυτού και των καρπών. Διακυμάνσεις της θερμοκρασίας πέρα από την ιδανική των 24o C, θα προκαλέσουν σημαντική μείωση παραγωγής της αυξίνης και ως εκ τούτου, μια εσωτερική ορμονική διαταραχή.

Διακυμάνσεις στην φυσιολογική παραγωγή ενδογενώς σε αυξίνες και κυτοκινίνες, θα προκαλέσουν αύξηση στην παραγωγή και την παρουσία του αιθυλενίου στους φυτικούς ιστούς. Αυτό θεωρείται ως μια μέθοδος φυσικής άμυνας ενάντια στο stress που προκάλεσε την ανεπάρκεια στην παραγωγή αυξίνης και κυτοκινίνης. Η περίσσεια της παραγωγής αιθυλενίου μπορεί να μπλοκάρει τη κανονική ανάπτυξη του φυτού.

Το HOLD PLUS βοηθά να διαχειριστεί καλύτερα η συντήρηση και η μεταφορά των φρούτων χάρις στη δράση του να αλληλεπιδρά με τη διαδικασία της ωρίμανσης. Προστατεύει τους καρπούς από τις αρνητικές επιδράσεις του αιθυλενίου, μπλοκάροντας την παραγωγή του στους υποδοχείς του. Έτσι, παρεμποδίζει τη δράση του αιθυλενίου πριν τη συγκομιδή και καθυστερεί τη διεργασία της ωρίμανσης βελτιώνοντας  τη συντήρηση των καρπών στους χώρους αποθήκευσης(ψυγεία).

Το HOLD PLUS είναι ένα υγρό λίπασμα, το οποίο αποτελείται από άλατα κοβαλτίου και μολυβδαινίου. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός μικροθρεπτικών συστατικών παρέχει έναν σημαντικό αριθμό πλεονεκτημάτων για την ανάπτυξη της καλλιέργειας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η ωρίμανση και η γήρανση των φυτών, ρυθμίζονται από την “ορμόνη του στρες και της γήρανσης “, το αιθυλένιο. Η σύνθεσή του εξαρτάται άμεσα από τον κύκλο του Young, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό του αμινοξέος της μεθειονίνης. Το αμινοξύ αυτό είναι ένας άμεσος πρόδρομος της σύνθεσής του αιθυλενίου. Η μετατροπή της μεθειονίνης σε αιθυλένιο μπορεί να ρυθμιστεί από περιβαλλοντικούς, ορμονικούς ,θρεπτικούς παράγοντες κλπ. Η παρουσία του Κοβαλτίου στο HOLD PLUS συμπεριφέρεται ανταγωνιστικά, αναχαιτίζοντας τον μετασχηματισμό του ACC (1-αμινοκυκλοπροπάνη-1-καρβοξυλικό οξύ) σε αιθυλένιο. Χαμηλά επίπεδα παραγωγής αιθυλενίου μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του στρες και να καθυστερήσουν την ωρίμανση και την γήρανση.

Έτσι ο καρπός  μπορεί να κρατηθεί περισσότερο στο φυτό ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη μετασυλλεκτική διάρκεια ζωής.

Το Μολυβδαίνιο είναι μέταλλο, συστατικό του ενζύμου της νιτρογενάσης, το οποίο δραστήρια εμπλέκεται σε όλες τις διεργασίες αξιοποίησης του ατμοσφαιρικού αζώτου (N2).Αυτό πραγματοποιείται κυρίως μέσω συμβιωτικών βακτηρίων. Το Μολυβδαίνιο είναι υπεύθυνο για την σύνθεση του φυτικού ενζύμου ”νιτρική αναγωγάση”, ένζυμο που με τη σειρά του μετασχηματίζει τα νιτρικά σε νιτρώδη, για την κατάλληλη αφομοίωση από τα φυτικά κύτταρα. H παρουσία του Μολυβδαίνιου είναι σημαντική στην βελτίωση της απόδοσης της αζωτούχας λίπανσης με νιτρικά. Το Μολυβδαίνιο είναι εξίσου σημαντικό στην σύνθεση της αυξίνης καθώς στοχεύει στην συσσώρευση της βιταμίνης C στα φυτικά κύτταρα.

Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι το προϊόν αυτό λειτουργεί επίσης και ως ενισχυτικό φυτουγειονομικών προιόντων, βελτιώνοντας μυκητοκτόνες εφαρμογές, μειώνοντας τις στρεσογόνες επιδράσεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ