Αρχική Όλα τα άρθρα Τεχνικά Άρθρα Tusal – To βιολογικό όπλο για τις ασθένειες εδάφους

Tusal – To βιολογικό όπλο για τις ασθένειες εδάφους

0
Tusal – To βιολογικό όπλο για τις ασθένειες εδάφους

Το Tusal είναι ένα βιολογικό μυκητοκτόνο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μυκήτων εδάφους σε πληθώρα καλλιεργειών.

Ως δραστική ουσία περιέχει αγενή σπόρια (κονίδια) Trichoderma sp. Των ειδών T. asperellum (T25) και Τ. atroviride (T11) τα οποία σχηματίζουν αποικίες στο έδαφος.

Συνδυάζει διαφορετικούς τρόπους δράσης όπως: ανταγωνισμό για το χώρο και τα θρεπτικά συστατικά, μυκοπαρασιτισμό και ενίσχυση της άμυνας του φυτού.

Συγκέντρωση 1×108 CFU/gr Trichoderma asperellum (T25)
1×108 CFU/gr Trichoderma atroviridae (T11)

Το Tusal διατίθεται ως βρέξιμοι κόκκοι ζωντανών σπορίων των μυκήτων και η εφαρμογή του γίνεται με στάγδην άρδευση, ψεκασμό και άλλους τρόπους.

Οι μύκητες του γένους Trichoderma spp. είναι μύκητες που συναντώνται στο έδαφος και στα ριζικά οικοσυστήματα. Είναι μη φυτό-παθογόνοι οργανισμοί, συμβιωτικοί των φυτών όπου αναπτύσσουν τις αποικίες τους στην ριζόσφαιρα. Επίσης παράγουν μια ποικιλία ενώσεων που αλληλεπιδρούν θετικά με το φυτό ξενιστή.

Τα δύο είδη Trichoderma που εμπεριέχονται στο Tusal θεωρούνται από τα πιο επιθετικά απέναντι σε φυτοπαθογόνους μύκητες. Αναπτύσσονται στους 15°C – 35°C με βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης τους 25°C – 30°C. Η ύπαρξη υγρασίας και οργανικής ουσίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση τους στο έδαφος. Ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου είδους διαρκεί 28 ημέρες σε φυσιολογικές συνθήκες.

Τρόποι δράσης Tusaltusal

  • Ανταγωνισμός για θρεπτικά στοιχεία.
  • Παραγωγή δευτερογενών μεταβολιτών.
  • Μυκοπαρασιτισμός.
  • Αποικισμός – Επαγωγή αμυντικών μηχανισμών των φυτών.
  • Βελτίωση της ριζόσφαιρας λόγω βιοδιέγερσης.

Το Tusal έχει έγκριση για χρήση σε ευρύ φάσμα καλλιεργειών. Κύριος στόχος η καταπολέμηση μυκήτων του εδάφους. Είναι αποτελεσματικό έναντι Phutophthora sp., Rhizoctonia sp., Sclerotinia sp., Pythium sp., Fusarium sp.

Κατά κανόνα, συστήνεται να εφαρμόζεται μόνο του. Συνδυάζεται με αμινοξέα, χουμικά και φουλβικά οξέα και PGPRs.

Η διαχείριση της ανθεκτικότητας είναι πολύ σημαντική τακτική για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Λόγω τον πολλαπλών θέσεων δράσης των Trichoderma sp. ,ως προς τους φυτοπαθογόνους μύκητες, δεν έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία ανάπτυξη ανθεκτικότητας κάποιου είδους φυτοπαθογόνου μύκητα. Αντίθετα, στα χημικά μόρια, λόγω των εξειδικευμένων στόχων δράσης τους, η ανάπτυξη ανθεκτικότητας είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Στο Tusal στο οποίο συμμετέχουν δύο διαφορετικά είδη Trichoderma sp. η πιθανότητα εμφάνισης ανθεκτικότητας είναι ανύπαρκτη.

Για την καλύτερη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του Tusal θα πρέπει να αποθηκευτεί σε συνθήκες ψύξης στους 4°C. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να διατηρηθεί 12 μήνες στην αρχική του κλειστή συσκευασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ