Αποφύλλωση βαμβακιού

0
730

Η αποφύλλωση του βαμβακιού πριν τη συγκομιδή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διευκόλυνση της μηχανικής συλλογής και τη συγκομιδή προϊόντος υψηλής ποιότητας.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της αποφύλλωσης του βαμβακιού είναι τα εξής:
• Η ποιότητα του προϊόντος είναι ανώτερη, καθώς διασφαλίζουμε την απουσία ξένων υλών τα οποία θα μπορούσαν να χρωματίσουν ή να λερώσουν την ίνα.
• Έτσι το προϊόν που θα συλλεχθεί έχει λιγότερη υγρασία και συντηρείται με μεγαλύτερη επιτυχία.
• Επιτυγχάνει το άνοιγμα των ώριμων καρυδιών
• Περιορίζει τη σήψη των καρυδιών και τις όψιμες προσβολές από έντομα ( πράσινο – ρόδινο σκουλήκι ).
• Ελέγχεται η πιθανή αναβλάστηση των κορυφών του βαμβακόφυτου.

Μεγάλη δόση, μπορεί να ξηράνει τα φύλλα αλλά αυτά να μη πέσουν και να οδηγούμαστε σε υποβάθμιση του προϊόντος, ενώ αντίστοιχα, μικρή δόση δεν είναι επαρκής.

Χρόνος εφαρμογής αποφυλλωτικών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματική αποφύλλωση είναι να εφαρμοστεί, όταν το φυτό βρίσκεται σε σπαργή, γιατί διαφορετικά τα φύλλα μαραίνονται και παραμένουν στο φυτό. Η κατάλλλη εποχή, για τις συνθήκες στη χώρα μας είναι γενικώς, όταν η φυτεία έχει άνοιγμα 40 – 50% ( τότε τα υπόλοιπα καρύδια είναι συνήθως ηλικίας τουλάχιστον 30 ημερών και μπορούν να ολοκληρώσουν την ωρίμανσή τους ). Πρωιμότερη αποφύλλωση δυσχεραίνει τη φυσιολογική ωρίμανση των όψιμων καρυδιών τα οποία γίνονται ελλιποβαρή και έχουν υποβαθμισμένη ποιότητα προϊόντος. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο η πρόωρη αποφύλλωση να βλάψει ακόμη και το ίδιο το άνοιγμα (παρατηρείται μισοάνοιγμα των καρυδιών και καραμελοποίηση). Τα αποφυλλωτικά εφαρμόζονται 12 – 15 ημέρες πριν τη συγκομιδή ( συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου) , οπότε στο διάστημα αυτό, ανοίγει συνήθως το 60 – 70% των καρυδιών.

Σε ανεπτυγμένες ή όψιμες ποικιλίες όταν υπάρχει πλούσιο φύλλωμα, μεγάλη ανάπτυξη του φυτού οπότε υπάρχει και ανάγκη για πρόωρη ωρίμανση, πρέπει να γίνεται διπλή εφαρμοφή του αποφυλλωτικού, η 1η με τη μισή συνιστώμενη δόση του αποφυλλωτικού, όταν έχει ανοίξει το 20 – 30% των καρυδιών. Έτσι, θα πέσει ένα μέρος του φυλλώματος και δια του αερισμού θα βοηθηθεί το άνοιγμα και θα αποφευχθεί η καραμελοποίηση στα καρύδια της βάσης, αλλά θα διατηρηθούν και αρκετά φύλλα για να ολοκληρωθεί η θρέψη των καρυδιών. Η 2η εφαρμογή γίνεται όταν έχει ανοίξει περίπου το 50% των καρυδιών, με δόση ανάλογη του φυλλώματος και αντιστρόφως ανάλογη της θερμοκρασίας.

Προυποθέσεις για αυξημένη αποτελεσματικότητα:
• Απουσία βροχών για τις επόμενες 7-10 μέρες μετά την επέμβαση.
• Ζεστός καιρός με ηλιοφάνεια(επιθυμητές οι θερμοκρασίες ημέρας 15-20 οC).
• Tα φύλλα να είναι υγιή, και να μην υπάρχει αναβλάστηση στην φυτεία.
• Σημαντική είναι η καλή διαβροχή του φυλλώματος και η αποφυγή της απορροής.
• Ο αγρός είναι απαλλαγμένος από ζιζάνια.
• Τα καρύδια βρίσκονται σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δυο εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα με δραστικές ουσίες τις carfentrazone-ethyl (Spotlight) και pyraflufen-ethyl (Kabuki) , και ένα ωριμαντικό με τη δραστική ουσία ethephon (Ethrel, Sunset κ.α.)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
NOVAGREEN A.E

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ