Σπαράγγι και Υγεία

0
965

Θωρακίστε τον οργανισμό σας τοποθετώντας το σπαράγγι στην καθημερινή σας διατροφή!

 

Η ιστορία του σπαραγγιού και η σύνδεση του με την ανθρώπινη διατροφή μας πηγαίνει στην αρχαιότητα καθώς υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση του στην αρχαία Ελλάδα ως διατροφή και φαρμακευτικό. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ως εκλεκτή τροφή με την ονομασία «βλαστάρι». Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν επίσης ως τροφή και φαρμακευτικό, συγκεκριμένα ο Cato (200 π.Χ.) περιγράφει μέθοδο καλλιέργειας όμοια με σημερινή.

 

Αυτή τη περίοδο του έτους η καλλιέργεια του σπαραγγιού βρίσκεται σε συγκομιδή και μπορούμε να βρούμε το προϊόν φρέσκο, μην ξεχνάτε άλλωστε πως όσο πιο φρέσκο και στην εποχή του καταναλώνουμε κάτι, τόσο περισσότερο χαρίζουμε στον οργανισμό μας τα οφέλη από τις βιταμίνες και τα θρεπτικά του συστατικά.

 

 

 

 

Το σπαράγγι θεωρείται υπερτροφή και η κατανάλωση του δίνει εκτός απο γεύση σημαντικά οφέλη στην υγεία. Ένα φλιτζάνι σπαράγγια μας δίνει μόνο 27 θερμίδες, 5 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου λίπος. Για αυτό και θεωρείται ιδανική τροφή για ανθρώπους που θέλουν να κάνουν δίαιτα.

Η ίδια ποσότητα μας βοηθάει να καλύψουμε το 20% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, το 17% σε φολικό οξύ και το 13% σε βιταμίνη C. Η αντιοξειδωτική δράση των σπαραγγιών είναι πολύ ισχυρή, τόσο που να τα κατατάσσει ψηλά στη λίστα με τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά.

 

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού και διαφόρων λειτουργιών του οργανισμού

 

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα βιταμίνες, με το φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), την A, τη C, την E και την Κ να έχουν κυρίαρχη θέση ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του περιέχουν επίσης σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο και είναι πλούσια σε πρωτείνες.

Η βιταμίνη Α μας ωφελεί στην όραση, ενώ η C ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, προστατεύοντάς μας από ιώσεις και ασθένειες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, διατηρεί υγιή το δέρμα και τα ούλα και επιταχύνει την ανάρρωση σε περίπτωση κρυολογήματος. 

Ακόμη η βιταμίνη Ε ενισχύει και αυτή το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προφυλάσσει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων, ενώ η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος (σε αιμορραγίες) και βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου συνεπώς και στην καλή υγεία των οστών. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 70% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ!

 

Το Φολικό οξύ απαιτείται στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA,επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, της εμφάνισης καρκίνου και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία. Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, συγκεκριμένα μόλις 4 σπαράγγια έχουν περιεκτικότητα σε φολικό οξύ 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, είναι απαραίτητο για τις γυναίκες σκοπεύουν να εγκυμονήσουν καθώς όπως αναφέρεται σε έρευνα του 2009 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine το φολικό οξύ μείωσε το ρίσκο των πρώιμων γεννών κατά 50%.

Πέραν των απαραίτητων για τον οργανισμό μας βιταμινών τους, τα σπαράγγια είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών που κάνουν καλό στην εντερική υγεία και βοηθούν στη δίαιτα, όπως και πηγή χρωμίου το οποίο ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης να μεταφέρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα.

 

Φτιάχνει τη διάθεση!

 

Τα υψηλά επίπεδα του σπαραγγιού σε τρυπτοφάνη καθώς και σε Β9 είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλή διάθεση και με την ερωτική επιθυμία. Ερευνητές συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα των συστατικών αυτών καθώς και της βιταμίνης Β12 με ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από κατάθλιψη.

 

 

 

Έχουν διουρητική δράση!

 

Λόγω του ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ασπαραγγίνη, τα σπαράγγια δρουν ως φυσικό διουρητικό που βοηθάει τον οργανισμό μας να απομακρύνει τις τοξίνες και να «ξεφορτωθεί» το πλεονάζον νάτριο. Η ιδιότητά τους αυτή είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για όσους πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

 

Βοηθούν τον οργανισμό μετά από κατανάλωση αλκοόλ!

 

Τα αμινοξέα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα σπαράγγια έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος, να διασπούν το αλκοόλ και να προλαμβάνουν τα συμπτώματα μέθης.

 

Το σπαράγγι σήμερα

Το σπαράγγι καλλιεργείται στην Ελλάδα ωστόσο οι Έλληνες καταναλωτές δεν του έχουν δώσει ακόμα τη θέση που του αρμόζει στην εγχώρια αγορά , με αποτέλεσμα το 90% της παραγωγής να εξάγεται. Αδικαιολόγητο αν αναλογιστεί κανείς τη γεύση, τις ευεργετικές του ιδιότητες και την ποιότητα του, ανήκει επίσης στα πιο καθαρά γεωργικά προϊόντα από άποψη υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων! Ίσως η τιμή του είναι περιοριστικός παράγοντας αλλά σε σχέση με τα οφέλη του αξίζει, επίσης μετά την περίοδο των εξαγωγών μπορεί κανείς να το προμηθευτεί σε πολύ προσιτές τιμές.
Οφείλουμε να φέρουμε στο ελληνικό τραπέζι το σπαράγγι να στηρίξουμε τον Έλληνα σπαραγγοπαραγωγό, να στηρίξουμε το ελληνικό σπαράγγι, να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ